Kada pravci nisu pravci: Sveučilište za 3. dob u novu akademsku godinu kreće predavanjem Neeuklidske geometrije

Predavanje je besplatno i nije potrebna predbilježba.

Rijeka – Novu akademska godina Sveučilišta za 3. dob započinje predavanjem „Neeuklidske geometrije“ koje će se održati u srijedu, 17. listopada u 17 sati na Kampusu Sveučilišta, Filozofski fakultet, 1. kat, učionica 107. Predavanje je besplatno i nije potrebna predbilježba.

– Predavanje je realizirano u suradnji s Odjelom za matematiku Sveučilišta u Rijeci. Tako ćemo na Sveučilištu za 3. dob prvi put imati predavanje iz matematike, u sklopu kojeg će biti i praktično dio gdje će polaznici moći crtati i istraživati s tzv. Lenartovim sferama, najavila je Maša Drndić uime organizatora. 

Predavačica je doc. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković s Odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci.

– Oko 300. godine prije nove ere veliki matematičar Euklid započeo je opisivati geometriju koju smo svi učili u školi i koju njemu u čast zovemo euklidska geometrija. Više od 2000 godina trebalo je matematičarima da završe njegov posao. Ključan dio povijesnog razvoje geometrije bilo je otkriće tzv. neeuklidskih geometrija. U okviru ovog predavanja napravit ćemo kratak uvod u neeuklidske geometrije. Upoznat ćemo se s geometrijama u kojima pravci nisu pravci, s geometrijama u kojima nema paralelnih pravaca, s geometrijama u kojima zbroj veličina kutova nije konstantan… Predavanje uključuje i edukativno-praktični dio gdje će polaznici crtati i istraživati s tzv. Lenartovim sferama, kazala je doc. dr. sc. Vedrana Mikulić Crnković.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!