Kandidat za načelnika Jelenja Fedor Dorčić predstavio program “Za svih jednako“

Mnogo je projekata i programa koje Dorčićeva nezavisna lista želi realizirati u novom mandatnom razdoblju.

Jelenje – Na predstojećim lokalnim izborima, u općini Jelenje sudjelovat će i nezavisna lista mr. sc. Fedora Dorčića, dr. med., koji je oko sebe okupio ljude istih programskih prioriteta, ljude koji su u široj lokalnoj zajednici prepoznati kao uspješni gospodarstvenici, privatni poduzetnici, prosvjetni djelatnici, ljudi koji su se dokazali u svojim profesijama i postigli zapažene rezultate, tu su i nekadašnji vrhunski sportaši, branitelji. Sve njih okupila je zajednička želja da svojim sugrađanima stvorimo uvjete za bolji život, a povezalo ih je i uvjerenje da u njihovoj maloj zajednici općinska uprava treba biti istinski servis građanima, otvorena, dostupna i pravična prema svima, uprava koja će funkcionirati po načelu “Za svih jednako”.

Mnogo je projekata i programa koje Dorčićeva nezavisna lista želi realizirati u novom mandatnom razdoblju. – Prije svega, želimo dovršiti katastarsku izmjeru, kao projekt od krucijalne važnosti za daljnji svekoliki razvoj, za privlačenje investitora i povlačenje sredstava iz EU fondova, te izmijeniti općinski Prostorni plan, tj. uskladiti ga s razvojnim programima i potrebama građana. Čeka nas i realizacija strateškog vodno-komunalnog megaprojekta Republike Hrvatske na području aglomeracije Rijeka, ukupno vrijednog 1,7 milijardi kn, u sklopu kojeg će se na području naše općine izgraditi 44 km kanalizacijske i 24 km vodovodne mreže. To je najveći komunalni zahvat u povijesti naše općine,  koji će umnogome utjecati na kvalitetu života, gospodarstvo, turizam, ekologiju i zaštitu okoliša, tj. na razvojne perspektive naše zajednice u najširem smislu. Uz suglasnost i potporu Primorsko-goranske županije, u novom mandatu želimo riješiti i problem nedostatka vrtićkih kapaciteta, preseljenjem vrtića u sada već bivšu školsku zgradu u Jelenju. Realizirat ćemo i projekt staračkoga doma, za koji je projektna dokumentacija napravljena još prije četiri godine. Gotova je i projektna dokumentacija za nadogradnju ambulante, što je još jedan važan projekt nezavisne liste iz ranijih mandata, kojim želimo podići i proširiti zdravstvenu ponudu na našem području. Izdvajam i projekt proširenja mjesnoga groblja, te ulaganja u cestovnu infrastrukturu, u sklopu kojih posebno ističem izgradnju nogostupa i biciklističke staze na trenutačno vrlo opasnoj dionici Umole-Jezero, što planiramo napraviti u suradnji s Općinom Čavle, kazao je kandidat za načelnika Općine Jelenje.

Istaknuo je i kako će veliku pozornost posvetiti i ekologiji. -Tu nas čeka veliki posao sanacije našeg najvećeg nelegalnog odlagališta otpada u bivšoj šljunčari Dubini, nadamo se u suradnji s Republikom Hrvatskom. Radit ćemo i na turističkom brendiranju naše općine, kao destinacije izletničkog i sportskog turizma. Za ovu priliku izdvojit ću projekt uređenja adrenalinskoga parka u Rastočinama. Sva ova kapitalna ulaganja pridonijet će razvoju naše zajednice, navodi dr. Dorčić te dodaje: – Osmislili smo i paket mjera kojima ćemo našim sugrađanima olakšati svakodnevicu i podići kvalitetu života. Primjerice, smanjit ćemo cijenu vrtića, tj. udio u ekonomskoj cijeni vrtića koji podmiruju roditelji, a koji je trenutačno najviši u okruženju. Pobrinut ćemo se da u našoj općinu napokon osiguramo uslugu logopeda, i to besplatno, za sve dobne skupine naših sugrađana. Tu su i jedenokratne pomoći za novorođenčad, općinske stipendije, sufinanciranje produženog boravka, darovi za umirovljenike i sl. Pokrenut ćemo i projekt “Pomoć u kući za seniore”, u sklopu kojega će gerontodomaćice, ali i naši građani-volonteri, pomagati potrebitima, obavljati za njih kupovinu, dostavu lijekova, pomagati pri raznim kućanskim poslovima i sl. Imamo još takvih sličnih programa. Hoću reći da nije uvijek potreban novac da bi se učinilo nešto dobro i korisno za zajednicu. Nekad su dovoljne samo dobra volja i empatija, ističe dr. Dorčić.

U fokusu nezavisne liste dr. Dorčića je javni interes, a da ne bi sve ostalo samo na  deklarativnoj razini, nezavisni kandidati povući će konkretne poteze kojima će to i dokazati. – Osobnim primjerom želimo pokazati da u lokalnoj politici nismo zbog vlastite koristi. Zato ćemo već na početku mandata značajno smanjiti iznos vijećničkih naknada, ja osobno svoju ću načelničku funkciju u početku obavljati volonterski, bez ikakve naknade, a troškove za načelnikove savjetnike u potpunosti ćemo anulirati. Sličnih će racionalizacija biti još, pojašnjava dr. Dorčić, te dodaje: – Javni je interes i osigurati transparentnost trošenja javnog, proračunskog novca. Zato ćemo, prvi put u povijesti naše općine, građanima omogućiti uvid u to kako se troši svaka kuna iz općinske blagajne, a također prvi put u povijesti naše općine, uvest ćemo i redovite direktne audiovizualne internetske prijenose sjednica Općinskoga vijeća, uz mogućnost sudjelovanja naših sugrađana, ističe dr. Dorčić.

– Na kraju, želio bih istaknuti još jedan važan detalj u našoj viziji upravljanja općinom. Građani će biti naši partneri, i opet, ne samo na deklarativnoj razini. To znači da ćemo im omogućiti aktivno suodlučivanje o svim strateškim projektima i investicijama. Primjerice, spomenuo sam projekt hospicija. To je nešto što je našoj zajednici iznimno potrebno, no, jednako tako treba nam i dom za starije osobe. Oba projekta teško ćemo realizirati u jednom mandatu. Zato ćemo pitati naše mještane što im je od toga prioritetnije, i to napraviti. Eto, na tom tragu namjeravamo voditi našu općinu. Svjesni smo da će novi mandat biti vrlo izazovan, dijelom i zbog činjenice da u njega ulazimo s 20 milijuna kuna duga, uglavnom kreditnog. Zato ćemo za planirane investicije maksimalno koristiti vanjske izvore financiranja, europske i državne. Uz dobru volju i povjerenje građana, ne sumnjamo u uspjeh našeg programa “Za svih jednako”, poručio je dr. Dorčić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }