KD Čistoća uslugu prikupljanja komunalnog otpada poskupljuje za 24 posto

Tako će za kućanstvo s dva člana kućanstva i sa spremnikom od 80 litara prikupljanje otpada u prosjeku iznositi 65,46 kuna. Za četveročlano kućanstvo sa spremnikom 120 litara cijena će biti 93 kune.

Rijeka – Prosječna cijena usluge za prikupljanje miješanog komunalnog otpada za kućanstva na području grada Rijeke bit će skuplja za 24,31 posto. Ista usluga za gospodarstvo poskupljuje za nešto manje od 34 posto. Naime, KD Čistoća poslala je u proceduru novi cjenik svojih usluga.

Tako će za kućanstvo s dva člana kućanstva i sa spremnikom od 80 litara prikupljanje otpada u prosjeku iznositi 65,46 kuna. Za četveročlano kućanstvo sa spremnikom 120 litara cijena će biti 93 kune, a za kućanstva sa šest članova 98 kuna. Manje-više iste nove cijene čekaju i kućanstva koja imaju zajedničke spremnike.

Predviđa se povećanje količine prikupljenog otpada

Za izračun dosadašnje cijene gospodarenja komunalnim otpadom korištena je cijena obrade komunalnog otpada u CGO Marišćina koja iznosi 470,00 kuna po toni, te godišnja količina komunalnog otpada s područja djelovanja KD Čistoća d.o.o. koja se predaje na obradu u CGO Marišćina. Prosječna količina komunalnog otpada koju KD Čistoća prikupi na području svoga djelovanja iznosi više od 70.000 tona na godišnjem nivou.

U narednom periodu predviđa se povećanje ukupne količine komunalnog prikupljenog otpada. Međutim kontinuiranim porastom ekološke svijesti građana očekuje se i daljnje povećanje prikupljenih reciklabilnih vrsta otpada. Očekuje se da će idućih godina količina komunalnog otpada koji će se obrađivati u CGO Marišćina iznositi oko 64.000 tona na godišnjem nivou, od čega oko 54.000 tona miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada i oko 10.000 tona glomaznog otpada.

KD Čistoća i TD Ekoplus imali su ugovorenu obradu i zbrinjavanje komunalnog otpada po cijeni od 470 kn/tona, odnosno 232 kn/t za obradu i zbrinjavanje ostalih vrsta otpada (glomazni otpad) u CGO Marišćina. Ugovor o pružanju usluge zbrinjavanja otpada bio je zaključen na neodređeno vrijeme. Ekoplus je svim komunalnim društvima Primorsko goranske županije jednostrano raskinuo važeći ugovor i dostavio novi cjenik obrade i zbrinjavanja otpada kojim se od 01. listopada 2020. godine cijena obrade i zbrinjavanja za komunalni otpad uvećava za 151 posto na 1.180.00 kn/t, a cijena obrade i zbrinjavanja glomaznog otpada uvećava za 758% na 1.990,00 kn/t.

Spor s Ekoplusom

Nakon što su Grad Rijeka, KD Čistoća d.o.o. i ostala komunalna društva nizom dopisa i sastanaka zatražila obrazloženje enormnog povećanja cijene, te pritiska dijela javnosti, je dana 30.09.2020. Ekoplus d.o.o. donio novi cjenik obrade i zbrinjavanja otpada kojim se na prvotno donesene cijene odobrava popust samo za cijenu obrade komunalnog otpada.

Novim cjenikom s uključenim popustom se od 1. listopada 020. cijena obrade i zbrinjavanja komunalnog otpada uvećava na 540,00 kn/t, a cijena obrade i zbrinjavanja glomaznog otpada se uvećava na 1.990,00 kn/t. Također, u predstojećem razdoblju od 10 mjeseci, do srpnja 2021. godine se Ekoplus  obvezao napraviti i prezentirati novi izračun cijene utemeljen na stvarnim i racionalnim troškovima poslovanja, posebno vezano za primjedbe na elemente u strukturi cijene na kojima i dalje inzistiraju Grad Rijeka i KD Čistoća.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!