Knjiga Milana Sijerkovića o vremenu Rijeke i Kvarnera te Jadranske legende s ilustracijama Voje Radoičića dostupne u pretprodaji

Ova dva naslova izdaje riječka Naklada Val, a u pretprodaji su dostupni uz 33 posto popusta u odnosu na redovnu prodajnu cijenu!

Za više informacija kliknite na fotografiju…

Rijeka – Dvije dugoočekivane knjige u izdanju riječke Naklade Val uskoro će ugledati svjetlo dana – radi se o medijski dobro popraćenom radu najpoznatijeg hrvatskog meteorologa Milana Sijerkovića „O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera“ i suradnji Dragana Ogurlića te preminulog umjetnika Voje Radoičića, likovne legende ne samo u riječkim i hrvatskim, već europskim okvirima, na projektu „Gdje Perun spava (Jadranske legende)“.

Omiljena riječka tema – vrijeme i omiljeni meteorolog – Milan Sijerković, dva su izvrsna razloga za kupnju knjige „O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera“ koju, kako je najavio izdavač, „mora imati svako domaćinstvo u Primorsko-goranskoj županiji“

– Sve o što ste oduvijek htjeli znati o tome kada puše bura, kada i koliko pada kiša, kada valja očekivati nevere, kakva je klima Rijeke i Kvarnera kroz godinu te prognoza vremena kroz detaljan Godišnji kalendar – naći ćete u ovoj knjizi, poručili su iz Naklade Val, koja knjigu u pretprodaji nudi uz popust od 33 posto, odnosno po cijeni od 140 kuna u odnosu na punu cijenu od 210 kuna.

Knjiga Milana Sijerkovića sadrži važne obavijesne, stručno pouzdane podatke i informacije o vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera, koji se mogu smatrati gradivom prikladnim za edukaciju mladih, kao dopunski izvor spoznaja o prirodi, okolišu i njezinim obilježjima za učenike škola toga područja. Jednako tako mogu se koristiti za primjenu meteorologije u različitim gospodarstvenim i drugim djelatnostima naznačenog područja. Posebice treba istaknuti važnost klime s gledišta turizma, osobito s gledišta sve prisutnijih zdravstvenog i nautičkog turizma. Knjiga naravno ne može dati sve odgovore meteorološkim radoznalcima, ali je prijeko potrebna kao podloga i izvor osnovnih znanja za daljnu uporabu i primjenu.

Knjiga „O vremenu i klimi Rijeke i Kvarnera“ najvećeg među svim hrvatskim sinoptičarima inž. Milana Sijerkovića na razumljiv i zanimljiv način opisuje vrijeme i klimatske prilike Rijeke i većih gradova na Kvarnera. To je područje s meteorološkog gledišta dosad istraženo i opisano isključivo stručno i znanstveno, a ovo je prvi put da je to učinjeno popularno, na način koji je prihvatljiv širokome krugu čitateljstva.

Knjiga se sastoji od nekoliko velikih cjelina, koje su napisane u obliku manjih pripovijesti (Povijest motrenja, Bura, Kiša, Nevere, Opća obilježja klime, Godišnji kalendar). S obzirom da je ovo prvo meteorološko štivo takve vrste zasigurno je prikladan doprinos kulturnom nasljeđu Rijeke i kvarnerskog područja, kao i prilog popularizaciji meteorologije u ovom dijelu Hrvatske. Štivo je autor učinio boljim, ljepšim i zanimljivijim time što je u njega uključio i opise meteorološke naravi koji su prisutni u djelima glasovitih hrvatskih spisatelja, a tekst prate brojne fotografije najboljih riječkih fotografa – „hvatača“ vremena.

U posljednjem poglavlju pridodan je, kao prigodan autorov dar čitateljima, meteorološki klimatski kalendar, koji na osnovi višedesetljetnih istraživanja ponašanja vremena precizno predviđa vremenske prilike u svim tjednima u godini! Kako je u pogovoru knjige istaknula meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar, ovo ne bi bila prava Sijerkovićeva knjiga niti rukopis kada u njemu ne bi narav klimatskih obilježja našla svoje mjesto i u pučkoj, iskustvenoj meteorologiji, koja ih ističe u obliku prikladnih izreka. Jer uostalom, kao što kaže primorska poslovica, a prenosi je Sijerković i u svojoj novoj knjizi, „Najveća je pamet vrime znati!“.

Za više informacija kliknite na fotografiju…

Knjiga Gdje Perun spava (Jadranske legende) dua Ogurlić/Radoičić može se u pretprodaji kupiti također uz popust od 33 posto, odnosno po cijeni od 120 kuna, u odnosu na punu cijenu od 180 kuna.  U njoj su ukoričeni uzbudljivi zapisi temeljeni na istraživanjima legendi, predaja, pripovijesti, povijesnih kontroverzi i manje poznatih činjenica vezanih uz jadransku obalu i otoke te na popularan način obrađuju legende istočnog dijela Jadrana od Savudrije do Boke kotorske.

Legendama, predajama i pričama istočnoga, hrvatskog dijela Jadrana autor je u ovoj knjizi nastojao dati utemeljen povijesni, zemljopisni, etnološki i socijalni okvir. Priče su ilustrirane nadahnutim, vedrim tonovima hrvatskog i riječkog likovnog barda Vjekoslava Voje Radoičića koji je radeći na knjizi uživao u svakom potezu pera. Neka i ova knjiga bude živo sjećanje na njegov doprinos hrvatskoj kulturi i umjetnosti.

Više informacija o knjigama možete pronaći na stranicama Naklade Val, gdje možete pogledati i cjelokupnu ponudu agilne riječke izdavačke kuće!