Kolovoz ispunjen događanjima za sve ukuse i generacije – Nastavlja se bogato i sadržajno ljeto u Novigradu

„Ovaj vrlo bogat i sadržajno različit program manifestacija rezultat je ispunjavanja želja i potreba naših gostiju, ali i turističkih djelatnika, po pitanju turističke ponude Novigrada. Naime, Turistička zajednica je prošle godine provodila projekt definiranja turističke ponude koji je, među ostalim, obuhvatio i ispitivanje zadovoljstva gostiju turističkom ponudom grada kao i anketiranje turističkih dionika. Analizirali smo njihove stavove i odgovore, te prema dobivenim zaključcima razradili program aktivnosti za ovu godinu, istaknula je direktorica TZG Novigrada-Cittanova Vesna Ferenac.

Novigrad – Nakon sadržajnog i nizom manifestacija ispunjenog lipnja i srpnja, bogat i sadržajan program za sve generacije i različite ukuse novigradska Turistička zajednica pripremila je i u nastavku ljeta, u kolovozu. U ljetnom kalendaru događanja i dalje su neke od tradicionalnih, prepoznatljivih manifestacija, poput Astro partyja Lunasa ili Fešte svetog Pelagija, ali tu su i potpuno novi eventi, koji – od ove sezone gotovo svakodnevno animiraju ljetne goste Novigrada, a mnoge od njih i dodatno privlače u ovaj šarmantni istarski gradić.

„Ovaj vrlo bogat i sadržajno različit program manifestacija rezultat je ispunjavanja želja i potreba naših gostiju, ali i turističkih djelatnika, po pitanju turističke ponude Novigrada. Naime, Turistička zajednica je prošle godine provodila projekt definiranja turističke ponude koji je, među ostalim, obuhvatio i ispitivanje zadovoljstva gostiju turističkom ponudom grada kao i anketiranje turističkih dionika. Analizirali smo njihove stavove i odgovore, te prema dobivenim zaključcima razradili program aktivnosti za ovu godinu. Povratne informacije dobivene tijekom lipnja i srpnja pokazale su da smo na dobrom putu, pa ćemo ovaj koncept i dalje razvijati s ciljem što boljeg pozicioniranja Novigrada na turističkoj karti Hrvatske i Europe“, istaknula je direktorica TZG Novigrada-Cittanova Vesna Ferenac.

Jedna od novosti ovoljetnog programa manifestacija su novigradske filmske noći, „Movie nights“, filmske projekcije na otvorenom, u Parku Novigradske biskupije. U samom centru grada, na korak od mora, pod visokim borovima, ljubitelji sedme umjetnosti, ali i svi oni koji žele provesti jednu ugodnu i opuštenu večer, svakog četvrtka u srpnju mogli su uživati u hit naslovima recentne filmske produkcije, pa i ponekom filmskom klasiku, uz vrhunsku kvalitetu slike i zvuka. U kolovozu će ove filmske projekcije u dva navrata – 15. i 29. kolovoza zasigurno ponovo privući gledatelje svih generacija, pa i cijele obitelji, da dožive to jedinstveno iskustvo „filma pod zvijezdama“.

Osim kroz „Movie nights“, kao novi sadržaj u okviru ovogodišnjeg ljetnog programa, filmske projekcije na otvorenom u Park Novigradske biskupije dolaze početkom kolovoza (6-8. 8.) i u okviru tradicionalne suradnje s Motovun film festivalom. „Novo kino Novigrad“ tako će tijekom tri dana filmoljupcima prikazati isto toliko naslova iz programa ovogodišnjeg MFF-a. S početkom u 21:15, uz besplatan ulaz, moći će se pogledati filmske uspješnice s ovogodišnjeg MFF-a: Vox Lux; Podržite djevojke / Support the girls; te Bog postoji, njeno ime je Petrunija / God exists, her name is Petrunya.

Subote će, kao i tijekom srpnja, biti rezervirane za zabavu i druženje uz glazbu na Velikom trgu, popularnoj Piazzi Grande. Manifestacija stoga i nosi naziv „Piazza Grande music nights“, a u svakom će izdanju na središnji gradski trg dovoditi glazbene izvođače koji će ionako vrelu ljetnu atmosferu podići na još višu razinu. Plesni ritmovi, popularne melodije i dobre vibracije koje odašilje glazba, glavnom su poveznicom ovog zabavno-glazbenog programa, na kojem će Piazza Grande plesati i zabavljati se uz The Beatles Revival band (3. 8.), Griff&Zucchero celebration band (10. 8.), te Disco magic band (17. 8.).

Ljubitelji glazbe na svoje će doći i kroz već dobro poznati i prihvaćeni ciklus koncerata u Prolazu Boška Petrovića, kojeg je ovaj legendarni glazbenik za života prozvao „Jazz corner of Istria“, pa otuda i naziv manifestacije – Live@Jazz corner. Na maloj pozornici smještenoj na ovom simpatičnom, tipično mediteranskom, izrazito akustičnom trgiću podno gradskih zidina, petkom će nastupiti sve redom vrhunski glazbenici, te publici zasigurno priuštiti nesvakidašnji glazbeni doživljaj. Tijekom kolovoza nastupit će Acoustic Fever trio (2. 8.), Part time band (16. 8.), te MusiCity & guests (30. 8.).

Nedjelja je pak rezervirana za zabavu za cijelu obitelj, posebice djecu! Manifestacija pod nazivom Kids’ day donijet će nedjeljom navečer (4. i 11. 8., 1. 9.) nastupe uličnih umjetnika, akrobata, performera, ulične predstave za djecu i druge sadržaje, koji će starogradsku jezgru Novigrada nakratko pretvoriti u mjesto mašte i čarolije. Grad poznat (i) po svom Festivalu uličnih čarobnjaka Čarobni NoviGrad, koji se održava sredinom lipnja, dio te ulične čarolije prenosi dakle i u ljetnim mjesecima, na radost mnogih, a posebno – naravno – onih najmlađih.

U drugoj polovici kolovoza novigradski muzej Lapidarium priprema tradicionalni festival vizualne umetnosti, Arteriju, a vrijeme je to i za također tradicionalni posjet sajma hrvatskih proizvođača pod nazivom Domaće je najbolje.

Kraj kolovoza u Novigradu uobičajeno će biti u znaku proslave dana grada i gradskog zaštitnika Svetog Pelagija. Novigrađani su tim povodom i ove godine priredili bogat višednevni program u znaku zabave, glazbe, kulture, sporta i gastronomije, od 23. do 28. kolovoza. Cijela će starogradska jezgra tih dana biti mjestom dobre zabave i feštarske atmosfere, uz čak četiri glazbene pozornice, 15-ak izvođača, gastronomsku ponudu duž cijele gradske rive, te mnoge druge sadržaje koji će uistinu biti dostojan grand finale intenzivnog srpanjskog i kolovoškog programa događanja. Glazbeni program fešte donosi nastupe Aretha Franklin tribute banda, Night express banda i Mire Ungara (23. 8.), Detoura, Dražena Zečića i Screaming Wheelsa (24. 8.), Crvene jabuke, Tereze Kesovije i Malog velikog mikrofona (25. 8.), te Vesne Nežić Ružić i Anelida na sam Dan grada 28. kolovoza.

No, priča tu ne prestaje, jer zanimljivih događanja ima i u nastavku ljeta odnosno jeseni, u rujnu, pa i tijekom listopada… Prvi vikend u rujnu tako donosi veliku gourmet manifestaciju Sardelafest, u znaku srdele i druge plave ribe, a rujan će zaključiti – posljednje subote u mjesecu – Wine&walk by the sea, pješački pohod okolicom Novigrada, tamošnjim vinogradima i maslinicima, uz degustaciju vrhunskih vina i gastronomskih delicija ovoga kraja. Listopad pak donosi prvo izdanje gourmet manifestacije Park food fest, Fotografski ex tempore, veliki međunarodni U-9 nogometni turnir Istria youth cup, biciklističku manifesatciju Istria Granfondo Family&Gourmet tour, te nekolicinu drugih događanja.

Nastavlja se tako ovo dugo i toplo, ali u novigradskom slučaju i sadržajno i zanimljivo ljeto! Više o novigradskom ljetnom kalendaru događanja doznajte na mrežnim stranicama www.coloursofistria.com, te na Facebook stranici Visit Novigrad Cittanova.