Komadina o koronavirusu: Nema mjesta panici, ali oprezu svakako ima

Župan je pohvalio odgovorno ponašanje građana PGŽ vezano za epidemiološku situaciju i zahvalio se Stožeru za zarazne bolesti PGŽ koji kontinuirano prati situaciju i postupa sukladno struci

Rijeka – Na današnjem redovnom susretu s novinarima župan Zlatko Komadina i predsjednica Stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić uvodno su izvijestili o aktualnostima vezano za koronavirus. Župan je pohvalio odgovorno ponašanje građana PGŽ vezano za epidemiološku situaciju i zahvalio se Stožeru za zarazne bolesti PGŽ koji kontinuirano prati situaciju i postupa sukladno struci, Stožeru civilne zaštite PGŽ koji daje logistiku u slučaju raznih scenarija koji se mogu dogoditi oko eventualnog širenja virusa, KBC-u Rijeka, Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ i sanitarcima na granici Rupa i Pasjaku. „Situacija je pod nadzorom, nema mjesta panici, ali mjesta oprezu svakako ima“ rekao je župan.

Predsjednica Stožera za zarazne bolesti Đulija Malatestinić je obavijestila kako od danas imamo i petu osobu kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom na području PGŽ, a radi se o članovima šire obitelji. Troje ih je na Klinici za infektivne bolesti riječkog KBC-a, imaju blage simptome bolesti, a preostale dvije osobe su u samoizolaciji u vlastitom stanu, odvojeno i bit će pod zdravstvenim nadzorom 14 dana te će se svakodnevno pratiti njihovo stanje, a kontakt vodi epidemiolog. Na našem području je pod nadzorom oko 150 ljudi. Svi kontakti sa zaraženima se aktivno obrađuju, što je osnova protuepidemijskih mjera. Pročelnica je rekla kako od preporuka s nacionalne razine nema apsolutnih zabrana okupljanja, samo je apel organizatorima i posjetiteljima ukoliko dolaze sa rizičnih područja da se suzdrže od sudjelovanja u skupovima. Što se tiče zabrane posjeta na lokalitetima Rijeka i Sušak, to je preventivna mjera i preporuka kao u slučaju gripe. Generalnu zabranu što se tiče posjeta može donijeti samo državni Stožer, za sada je na ljudima na lokalnoj razini, rukovodstvima bolnice da procjene situaciju i donesu takvu odluku.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!