[VIDEO] Komemoracija Miri Furlan: U njoj se nije osjećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promjene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj

Mira Furlan dobila je u riječkom HNK status prvakinje drame, čime je barem djelomično ispravljena nepravda koju joj je nanio zagrebački HNK, njena matična kuća iz koje su je protjerali početkom devedesetih.

Rijeka – Jučer je u riječkom HNK Ivana pl. Zajca održana komemoracija Miri Furlan.

-Umjetnica čiji je život bio sve samo ne lagan, koja je u nastojanju vježbanja vlastitog života bila protjerana iz rodnog grada, kojoj je oduzeta imovina i sve ono što joj pripada, tim je riječima gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel govorio o Miri Furlan na komemoraciji za preminulu glumicu koja je održana u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Mira Furlan dobila je u riječkom HNK status prvakinje drame, čime je barem djelomično ispravljena nepravda koju joj je nanio zagrebački HNK, njena matična kuća iz koje su je protjerali početkom devedesetih.

-Mira Furlan bila osoba koja je mogla ponijeti i zanijeti ne samo svojim kazališnim ulogama, nego i pojavom i karakterom, rekao je Obersnel.

-Unatoč nepravdama koje je doživjela, u njoj se nije osjećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promjene i život u kojem se nikome neće događati ono što i njoj”, istaknuo je Obersnel.

U Rijeci je odigrala svoju posljednju ulogu, u „Vježbanju života – drugi put“ Nedjeljka Fabrija, kojeg je režirao Marin Blažević. U novoj je verziji naglasak stavljen na žene, čija je uloga uvijek gurana u drugi plan u velikim povijesnim narativima, a životna priča Mire Furlan jako dobro simbolizira ono što su žene u turbulentnom 20. stoljeću prolazile na ovim prostorima.

Prije „Vježbanja života“, Mira je igrala u „Leici Format“ Daše Drndić, književnice koja je, kao i Furlan, devedesetih izgubila tlo pod nogama i svoj novi dom našla u Rijeci.

Na riječkoj komemoraciji od Mire Furlan oprostili su se doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić, teatrologinja i sveučilišna profesorica Lada Čale Feldman, intendant i teatrolog Marin Blažević, književnik, sveučilišni profesor i kulturolog Nikola Petković te filozofkinja i sveučilišna profesorica Sanja Bojanić.

Tanja Smoje, prvakinja drame riječkog HNK, pročitala je tekst Heni Erceg posvećen Miri, a prikazan je i kratki film Marina Lukanovića koji je snimljen u Los Angelesu prije godinu dana, povodom predstave „Vježbanje života“

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }