KOMENTAR Besplatan Krčki most uspjeh je PGS-a, ne HDZ-a

Oslobađanje od mostarine višegodišnja je inicijativa Primorsko-goranskog saveza, oni su zaslužni da otočani već dugo ne plaćaju Krčki most. Tako da ovaj predizborni potez ministra Butkovića više ide u korist PGS-a, nego HDZ-a  

Rijeka – Parlamentarni izbori su pred vratima, to je vrijeme kad nemoguće postaje moguće. Puno je primjera tomu, zadnji je ukidanje naplate za prolazak Krčkim mostom, što će se dogoditi 15. lipnja. Tumačenja o pripojenju ARZ-a HAC-u i objašnjenja kako će njihovo objedinjavanje donijeti velike uštede su za malu djecu. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković odluku je obznanio istog dana kad je raspušten Hrvatski sabor i kad je počeo start utrke za glasove birača. To doduše nije učinio direktno, već putem posrednika, medija.

HDZ u 8. izbornoj jedinci nije ostvario povijesni uspjeh, dok se u 7. dobro drži. Na parlamentarnim izborima 2016. nisu dobili najviše glasova, ali su bili vrlo blizu SDP-ovoj koaliciji u 7. jedinici. U ovom izbornom ciklusu HDZ i ministar Butković imaju izgleda velike političke ambicije, što je legitimno i normalno.

Hvatanje glasova za parlamentarne izbore u izbornim jedincama koje proilaze iz Primorsko-goranske županije moralo je stoga početi s najjačim adutom. Olobađanjem plaćanja nečega što se plaćati nije ni trebalo zadnjih 30-tak godina jest takav adut.

Titov most izgrađen u socijalističkoj Jugoslaviji, izgradila su ga jugoslavenska poduzeća s jugoslavenskom sirovinom, financiran je samodoprinosom i kreditom, projektant je bio Ilija Stojadinović… Otvoren je u srpnju 1980. godine i pripadao je narodima i narodnostima SFRJ.  To su neke povijesne okolnosti koje su se počele zaboravljati od 1990. godine na ovamo.

Ne samo da Krčki most nije ostao javno dobro, nego je naplata mostarine s godinama rasla i postala je neprihvatljiva. Krčki most počeo je razdvajati, a ne spajati kopno s otokom. No, za razliku od Tunela Učka, Krčki most ostao je barem pod upravljačkom palicom hrvatske države.

Međutim, u ovoj izbornoj kombinatorici  možda se HDZ prekombinirao. Naime, oslobađanje od mostarine višegodišnja je inicijativa Primorsko-goranskog saveza. PGS je bio vrlo tvrdoglav i ustrajan u toj ideji, organizirajući protestna okupljanja na mostu i apelirajući na nadležne da se sve građane oslobodi mostarine. Proces ukidanje naplate počeo je još 1999. s Vasilićevim amandmanom u Saboru nakon kojeg je ukinuta naplata za stanovnike otoka. Također amandmanom PGS-a ukinuta je potom i naplata za gospodarstvenike sa sjedištem na otocima. Uz PGS javljalo se još nekoliko snažnih inicijativa; FB grupa Ista prava hoću ili protestna plaćanja sitnim novcem mostarine što su poduzimali bajkeri.

Dakle, na razini PGŽ-a stvarao se vrlo snažan društveno-politički kontekst. Pitanje je kako će građani, birači protumačiti tko je zapravo zaslužan za ispravljanje ove velike povijesne nepravde. Povijesne činjenice su na strani PGS-a.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!