KOMENTAR DANA Cvijanović je danas razvalio od Vardara do Triglava – je li međutim njegova zvijezda u drugi plan bacila cijeli projekt EPK?

Nemanja Cvijanović pokupio je svu slavu EPK i nema te operne dive, robotičara, glazbenika, umjetnika na ovom svijetu koji se može primaknuti zvjezdanom status Cvijanovićeve zvijezde. EPK, posve sigurno, pamtit će se po dva detalja, po Operi Industrijale i Zvijezdi petokraki i malo tko će se sjećati da je titula Europske prijestolnice kulture donijela puno dobrih kulturno-umjetničkih programa…

Rijeka – Nemanja Cvijanović razvalio je danas portale od Vardara do Triglava. Informaciju o postavljanju njegove umjetničke instalacije “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” na riječki neboder u središtu grada, prenijeli su brojni mediji. Zvijezda petokraka pozicionirala je danas Rijeku u epicentar “regiona”, pa i šire.

Cvijanovićevom skulpturom u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2.800 poginulih boraca u bitki za Rijeku bavili su se i neki portali izvan prostora bivše Jugoslavije. Nemanja Cvijanović izborio je na stotine prvih web stranica, što je uspjeh kojem se u ovom umjetničkom izazovu vjerojatno nije baš nadao.

Glavna razdjelnica društva

Tumačenja ovog umjetničkog zahvata u međuprostoru između riječkog asfalta i plavog neba bila su svakojaka. U suštini, mogu se podijeliti u dvije glavne grupacije: za i protiv. Između tih krajnjih opcija nije bilo puno drukčijih mišljenja. Ono što proizlazi iz tih mišljenja jest to da je zvijezda petokraka glavna razdjelnica društva, ne samo riječkog i hrvatskog, već očito i regionalnog. Ako se to dosad samo naslućivalo, Cvijanovićev umjetnički izazov (ili eksperiment) pokazao se uspješnim pa vjerojatno ne treba provoditi neka stručna istraživanja o tome što je prijelomna točka društvenih razilaženja.

Posve je također sigurno to da zagovornici i protivnici crvene zvijezde ne mogu pronaći kompromisni stav, poput promišljanja da je u jednom dijelu povijesti ona značila borbu protiv fašizma i nacizma i predstavljala simbol ujedinjena prodanih dijelova Hrvatske, dok je u drugom bila mrska istoznačnica za okupaciju i stradanja jednog velikog dijela naše zemlje.

Pozicije su dakle definirane i dobro ukopane, ništa bitnije tu Cvijanović ovim svojim zahvatom neće promijeniti. A radili se o glasnoj manjini koja na društvenim mrežama ima potrebu braniti svoje stavove i razmišljanja o zvijezdi ili o tihoj većini koja uopće ne haje za zvijezde i zvjezdice, ne možemo znati. No, poprilična prašina se dignula, to je činjenica.

Opera Industriale i Zvijezda petokraka 

Kako god bilo, valja razmišljati i o tome je li Cvijanovićeva instalacija u vrlo nepovoljan položaj stavlja cijeli projekt Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Naime, Nemanja Cvijanović pokupio je svu slavu EPK i nema te operne dive, robotičara, glazbenika, umjetnika na ovom svijetu koji se može primaknuti zvjezdanom status Cvijanovićeve zvijezde.

EPK, posve sigurno, pamtit će se po dva detalja, po Operi Industrijale i Zvijezdi petokraki i malo tko će se sjećati da je titula Europske prijestolnice kulture donijela puno dobrih kulturno-umjetničkih programa, da je oživjela jedan zaboravljeni dio grada, da je ipak uspjela održati kulturnu razinu grada u doba korone.

EPK će također u naslijeđe ostaviti cijeli kompleks Rikard Benčić u kojem upravo nastaje fascinantna kulturna infrastruktura. Nije valjda da ćemo za recimo deset godina EPK promatrati kroz prizmu postavljanja komunističkog simbola i izvedbu jedne partizanske pjesme?

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!