[KOMENTAR] Najveća prijetnja kampanji Marka Filipovića je Vojko Obersnel

Umjesto da se stavi u funkciju onoga što je najpotrebnije stranci, da bude „amortizer“ za sve one loše stvari koje su se u Rijeci događale tijekom njegove vladavine (a bilo ih je), da „primi metak“ za svog pobočnika, Obersnel je odlučio iz vruće fotelje izaći u stilu koji bi Ameri nazvali „blaze of glory“.

Rijeka – Vojko Obersnel najveći je uteg kampanji njegovog zamjenika Marka Filipovića za poziciju gradonačelnika Rijeke. Kao da dugogodišnji vladar Rijeke na odlasku pokušava osigurati da će nakon njega ostati – potop. Potezima koje vuče u posljednjih godinu dana Obersnel još jednom potvrđuje kako nikad nije bio timski igrač. U dva desetljeća stranku je doveo do situacije da nema jasnog nasljednika, tako da se već prilikom izbora kandidata za gradonačelnika „raspolovio“ gradski odbor. Filipović je pritom dobio jedva potrebnu većinu za početak kampanje za fotelju koja će, čini se, ovih izbora biti najtraženija. Problem je upravo u tome – tek krajem prošle godine Filipović je zakoračio u utrku u kojoj je trebao biti već barem dvije godine, koristeći poziciju zamjenika gradonačelnika da se dokaže na ključnim temama od interesa lokalnoj javnosti.

No, pored Vojka Obersnela nije imao šanse nametnuti se. Da se radi o filmu, za njega bi se kazalo da „žvače scenografiju“ i „krade šou“. Nije stvar (samo) u tome da Obersnel, sam po sebi, ima izražajniji nastup i izraženiju karizmu od svog zamjenika. Već u tome što, jasno je, gradonačelnik na odlasku u tome apsolutno uživa. Umjesto da se stavi u funkciju onoga što je najpotrebnije stranci, da bude „amortizer“ za sve one loše stvari koje su se u Rijeci događale tijekom njegove vladavine (a bilo ih je), da „primi metak“ za svog pobočnika, Obersnel je odlučio iz vruće fotelje izaći u stilu koji bi Ameri nazvali „blaze of glory“.

Svađe s neistomišljenicima, nadmudrivanje s medijima, uvrede upućene vijećnicima, snimke izljeva bijesa, sve to obilježilo je protekle godine političku scenu u Rijeci. I za sve to zaslužan je samo jedan čovjek. Vrhunac je stigao jučer, kada je u programu Radio Rijeke Obersnel komentirao kandidate za svog nasljednika na čelu grada.

Tom prigodom kazao je kako se „okupila zanimljiva ekipica kandidata, toliko da me zaintrigiralo da se ponovo kandidiram za još jedan mandat“. Pritom je očito zaboravio da otprilike trećinu doasd poznatih kandidata čine njegovi najbliži suradnici, zamjenici Nikola Ivaniš i Marko Filipović. Potonji je ujedno i predsjednik riječkog SDP-a, pa bi njegov uspjeh na izborima trebao biti Obersnelov posljednji zadatak u službi stranke.

Svojom izjavom ne samo da se podsmjehnuo na ljude s kojima je djelio najodgovorniju funkciju u Rijeci, nego je i dao do znanja da smatra da je Filipović nedorastao izazovu koji stvara trenutna borba za „tron“. Tko zna, možda i zato što je njegov zamjenik manje eksplozivan i sklon uvredama častiti svoje protukandidate.

Od Katarine Peović do Marina Miletića, od krajnje ljevice do religiozne desnice, ne bi se Filipović nikoga trebao bojatio kao svog trenutačnog „šefa“. Ako uspije dovesti SDP na vlast i postati tek treći gradonačelnik Rijeke od “postanka” grada 1993. godine, to neće učiniti zahvaljujući Obersnelu. Nego usprkos njemu.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!