Kraj rujna u Art kinu rezerviran je za francusku kinematografiju – Počinje novi Rendez-vous au cinéma!

Kraj rujna u Art kinu rezerviran je za francusku kinematografiju – Počinje novi Rendez-vous au cinéma!

Kadar iz Proroka

Novi susret s francuskim filmom u sklopu programa Rendez-vous au cinéma na veliko platno Art-kina donosi dokumentarni film Swagger, satiričnu komediju Milou u svibnju, obiteljsku dramu Ljetni sati i nagrađivanu kriminalističku dramu Prorok

Rijeka – U rujnu Art-kino zakazuje novi spoj s francuskim filmom. Šesto izdanje Rendez-vous au cinéma – programa nastalog u suradnji Francuskog instituta, Hrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže – donosi francuski filmski duh u Art-kino od 23. do 26. rujna.

Prizor iz filma “Millou u svibnju” Louisa Mallea

Program otvara dokumentarni film Swagger Oliviera Babineta koji prikazuje život jedanaestero djece i mladih neobičnih osobnosti koji odrastaju u srcu najugroženijih gradova Francuske. Primjenjujući mozaik susreta i miješajući žanrove, uključujući glazbenu komediju i znanstvenu fantastiku, Swagger oživljava riječi i maštarije djece iz Aulnaya i Sevrana.

Idućeg dana, 24. rujna, na programu je satirična komedija Milou u svibnju Louisa Mallea, predstavnika novog vala (Lift za gubilište, Ljubavnici), a potom i istaknutog protagonista autorskoga filma u koji se svrstava i ova komedija. U središtu radnje posljednja je počast zbog smrti Milouove majke, koja ne prolazi dostojanstveno kako je Milou očekivao. Pristiglu obitelj, naime, ne brine smrt rođakinje, već podjela njenog nasljedstva.

Plakat za Ljetne sate

Pitanjem nasljedstva i obiteljskih odnosa bavi se i francuska drama Ljetni sati Oliviera Assayasa, na programu 25. rujna. U obiteljskoj kući na selu Frédéric, Adrienne, Jérémie i njihova djeca slave 75. rođendan svoje majke Hélene Berthier, koja je svoj život posvetila očuvanju djela svog ujaka, slikara Paula Berthiera. Hélenin iznenadni nestanak nekoliko mjeseci kasnije prisilit će ih da se sukobe s glomaznim predmetima iz svoje prošlosti te odgovore na pitanje hoće li ova naizgled usko povezana obitelj moći ostati zajedno.

Posljednji u nizu francuskih naslova kriminalistička je drama Prorok Jacquesa Audiarda, francuski kandidat za nagradu Oscar 2010. godine, dobitnik Nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine. Naslovni junak filma 19-godišnji je Malik El Djebena (fantastični debitant Tahar Rahim) koji upravo započinje služiti šestogodišnju kaznu u francuskom zatvoru Brécourt, mjestu gdje mora učiti brzo i oprezno kako bi stekao status među zatvorenicima i time osigurao svoj život iza rešetaka. Ulaznice se mogu rezervirati e-poštom (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije ili putem internetske stranice ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!