Kreće se u rekonstrukciju lansirne rampe Torpedo – cijena najmanje 10 milijuna kuna

Možda ipak jednog dana lansirna rampa Torpedo bude revitalizirana, proizlazi iz odgovora gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića na dva vijećnička pitanja o budućnosti riječkog simbola industrijske baštine tijekom aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća

Rijeka – PGS-ova vijećnica Tea Mičić Badurina pitala je naime gradonačelnika postoji li neka šansa da se u paviljon tržnice Brajda, a u smislu njezinog oživljavanja, premjesti postav riječkog torpeda koji se sada nalazi u bivšim željezničkim skladištima na Žabici, što je neprimjereno za takav kapital koji Rijeka ima.

Filipović odgovara da je nedavno održan sastanak s ministrom prometa Olegom Butkovićem i ravnateljem Lučke uprave Denisom Vukorepom na kojem su iznesena obećanja da će se u idućoj proračunskoj godini pronaći novac za revitalizaciju lansirne rampe Torpedo. Prvo bi se krenulo u projektiranje, a potom i u obnovu lansirne rampe.

“To je pravo mjesto gdje se može prezentirati sve ono što je važno uz nastanak i izum torpeda u Rijeci”, kazao je Filipović koji otkriva da će najvjerojatnije stara rampa srušiti i izgraditi njezina replika.

Vijećnik Unije Kvarnera Robert Salečić tražio je pojašnjenja – ima li Grad neku studiju prema kojoj će se revitalizirati rampa. Smatra da je stanica jedan od najvećih turističkih dragulja koji se raspada i koji nema niti putokaz gdje se sada nalazi.

“Napravljena je studija sadašnjeg stanja rampe. Upravo ta studija kaže da će biti i jeftinije i lakše srušiti rampu i napraviti njezinu repliku zbog stanja u kojem se ona danas nalazi. Rampa bi se naravno obnovila tako da izgleda isto kakva je i bila, a dobili bismo i prostor za prezentaciju torpeda. Ta studija predviđa trošak njezine rekonstrukcije od 10 milijuna kuna. Danas će to vjerojatno biti i više”, pojasnio je Marko Filipović.

Odgovarajući na pitanje o torpedu, Filipović je otkrio da Grad razmišlja i o oživljavanju tržnice Brajda.

“Trenutno razgovaramo s OPG-ovima iz našeg područja u smislu novog načina korištenja paviljona. Razmišlja se i o preseljenju određenih gradskih aktivnosti koje se sada održavaju na Korzu povodom obilježavanja nekih datuma, poput dana Rijeke ili nekih praznika, čime će se na simboličkoj razini povezati Korzo s art kvartom”, kazao je Filipović.

 

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }