Kukuljan: Problem Autotroleja ne može riješiti smanjenje voznog reda, nego ukidanje komercijalnih vožnji

Gradski vijećnik Mosta i voditelj građanske inicijative Protiv skupog Energa, Josip Kukuljan, je kazao kako rješenje nije u smanjenju broja polazaka već u potpunom ukidanju komercijalnih vožnji Autotroleja.

Viškovo – Problemi roditelja i djece zbog voznog reda na prigradskim linijama Autotroleja bili su glavna tema jučerašnje tiskovne konferencije općinske vijećnice Viškova Mirne Međimorec i riječkog gradskog vijećnika Mosta Josipa Kukuljana.

Međimorec je kazala kako su roditelji školske djece zbunjeni i revoltirani zbog smanjenja broja polazaka javnog prigradskog prijevoza te predložila da pošalju zahtjeve načelnicima općina i gradonačelnicima gradova u Riječkom prstenu u kojem bi iznijeli svoj problem s polascima napismeno, a na taj način bi se pokazala objektivnija slika na terenu.

– Kao jedan od primjera navest ću da Viškovo ima školu sa najvećim brojem učenika u županiji, ima dvostruko više prvašića nego najbrojnija riječka osnovna škola Srdoči. Tužno je vidjeti učenike kako lutaju centrom Viškova trošeći vrijeme do polaska sljedećeg autobusa, rekla je Međimurec.

Dodala je kako je Općina Viškovo uspjela vratiti neke izgubljene polaske, ali ostao je problem na liniji 11 jer su ukinuli tri polaska kada učenici dolaze odnosno odlaze iz škole, konkretno u 10.50, 16.30 i u 18 sati. Istaknula je da bi „povezanost i komunikacija trebali biti temelj za dobru kvalitetu života u zajednici, a to ne podrazumijeva samo kilometre asfaltiranih cesta“.

Gradski vijećnik Mosta i voditelj građanske inicijative Protiv skupog Energa, Josip Kukuljan, je kazao kako rješenje nije u smanjenju broja polazaka već u potpunom ukidanju komercijalnih vožnji Autotroleja.

– Radni sati vozača autobusa su nešto najvrednije na što treba paziti. Njihova pravilna raspodjela je ključna za cijeli sustav javnog prijevoza. Nažalost, ti sati se umjesto na javni gradski prijevoz i dalje troše na onaj komercijalni gdje se šoferi šalju u zemlje EU, susjedne Srbije, autobusi nam voze partijanere na Zrću, voze loše plaćene komercijalne vožnje za SDP, rekao je Kukuljan i dodao da se stalno zaboravlja da Autotrolej radi djelatnost koju plaćamo javnim novcem te da treba služiti isključivo stanovnicima ovoga kraja.

Josip Kukuljan se osvrnuo i na servis Rijeka plusa.

– Zbog sigurnosti putnika i kvalitete servisa hitno treba ukinuti servis Rijeka plusa te vratiti Autotrolejov kako bi se rasteretila garaža od kamiona Čistoće koji zbog kvara često dođu puni smeća te zauzimaju vrijedan prostor. Odgovorni ne trebaju čekati da se problem riješi sam od sebe, oni su još jučer trebali hitno zatražiti pomoć od ministra Butkovića odnosno od vlade kako bi se snizila cijena goriva te kako bi se ostvarili dodatni bonusi za plaće zaposlenika, rekao je Kukuljan.

Podsjetio je da je zajedno s Petrom Mandić još u veljači prošle godine pozvao odgovorne na osnivanje kriznog stožera za Autotrolej, ali unatoč uzastopnim ukidanjima polazaka od osnivanja stožera nema ništa.

Josip Kukuljan je rekao da građanska inicijativa Protiv skupog Energa koja skuplja potpise za peticiju “Autotrolejom, a ne automobilom!” nije dobila dozvolu za štand na Korzu za ovaj petak i subotu. Iz grada je stigla odbijenica, a kao razlog su naveli gužva zbog otvorenja EPK2020. Zato je pozvao građane da se aktivno uključe u skupljanje potpisa koje traje do 20. veljače.