Kvarner ostvario još jednu rekordnu turističku godinu, Rijeka raste najbrže u županiji

Koliki je rast ostvaren u proteklom desetljeću, pokazuje i činjenica da su u odnosu na 2010. godinu noćenja porasla za čak 50 posto.

Rijeka – Protekla godina na Kvarneru ponovo je bila rekordna – 2019. je ova regija zaključila s 3,1 milijun dolazaka i 19,1 milijun noćenja, što je rast dolazaka od 2 posto te noćenja od 1 posto. Koliki je rast ostvaren u proteklom desetljeću, pokazuje i činjenica da su u odnosu na 2010. godinu noćenja porasla za čak 50 posto.

– Tijekom špice sezone noćenja su ostala na razini prošle godine, ali uz prosječnu popunjenost smještajnih kapaciteta od 25 dana, a kod hotela čak 30 dana, što znači da je prostor za rast u tom dijelu godine bio gotovo minimalan. Stoga, važno je naglasiti kako je tijekom predsezone ostvareno 1 posto više noćenja, dok je u posezoni ostvareno 4 posto više noćenja. Da je trend porasta noćenja u pred i posezoni stalan, potvrđuje nam i usporedba s 2010. godinom iz koje je vidljivo da su noćenja u tim periodima godine porasla za velikih 90 posto, kazali su iz Turističke zajednice Kvarnera.

Tradicionalno, najjače tržište je Njemačka, koja je odgovorna za gotovo svako četvrto noćenje, jer Kvarner je lani posjetilo 630 tisuća gostiju iz te zemlje, koji su ostvarili gotovo 4,7 milijuna noćenja. Osim Njemačke, još 3 tržišta ostvaruju više od milijun noćenja: Slovenija (3 mil.), Austrija (1,8 mil.) i Italija (1,3 mil). Udjel ove 4 zemlje u inozemnom prometu iznosi gotovo 70 posto.

Uključivanjem Kvarnera na rute kojima gosti iz dalekih tržišta obilaze Europu rezultiralo je velikim porastom prometa s tih tržišta: u posljednje 3 godine gosti iz Kine su gotovo utrostručili broj noćenja, a državljani SAD-a ostvarili su 50 posto više noćenja. Domaći turisti u ukupnom udjelu noćenja sudjeluju s 15 posto, odnosno oko 3 milijuna noćenja, što je rast od 5 posto u odnosu na 2019. godinu.

Među subregijama prednjači otok Krk s ostvarenim porastom od 1 posto te 7 milijuna noćenja (udjel od 36 posto u ukupnom broju noćenja na Kvarneru).

Na drugom mjestu je Crikveničko-vinodolska rivijera (3,2 milijuna), a na trećem otok Lošinj (2,4 milijuna). Poredak prema broju noćenja nastavljaju: Opatijska rivijera i otok Rab (2,2 milijuna), otok Cres (1,1 milijun), riječko područje (925.000) te Gorski kotar (110.000). Najveći postotni porast noćenja od 14 posto ostvaren je na riječkom području.

Među destinacijama „najbolji“ su Mali Lošinj (2,4 milijuna noćenja) i Crikvenica (2,2 milijuna noćenja).

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!