‘La Traviata’ premijerno stiže na pozornicu riječkog HNK Ivana pl. Zajca

Premijerom ‘Traviate’ nastavlja se niz Verdijevih opera uprizorenih u riječkom HNK u posljednjih pet godina od kojih je posebnog odjeka imala jedinstvena trilogija ‘Verdi-Shakespeare-Surian’ u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića: Blažević potpisuje koncept, dramaturgiju te režiju i nove ‘Traviate’ čijim će izvedbama ravnati šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra, Valentin Egel.

Rijeka – Samo dvanaest dana nakon posljednje operne premijere, Mascagnijeve ‘Cavallerije rusticane, Verdijeva opere ‘La Traviata’ premijerno stiže na pozornicu riječkog HNK Ivana pl. Zajca u ponedjeljak, 8. veljače 2021. s početkom u 19 sati.

Premijerom ‘Traviate’ nastavlja se niz Verdijevih opera uprizorenih u riječkom HNK u posljednjih pet godina od kojih je posebnog odjeka imala jedinstvena trilogija ‘Verdi-Shakespeare-Surian’ u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića: Blažević potpisuje koncept, dramaturgiju te režiju i nove ‘Traviate’ čijim će izvedbama ravnati šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra, Valentin Egel.

-Zahvaljujući kreativnim rješenjima, opera se već ranije vratila na riječki kazališni program uz poštivanje svih aktualnih protuepidemijskih mjera, no, ovoga puta učinjen je i korak više. Ovoga puta, naime, protuepidemijske mjere izravno ulaze u režijski i senografski koncept predstave koja postaje tragedijom nemogućnosti bliskosti, ističu iz Zajca.

-Za razliku od ‘Cavallerije’ i ‘Carmen’ režiju, scenografiju, koreografiju i scensko svjetlo nismo prilagođavali protuepidemijskim mjerama, nego smo te mjere i njihove posljedice na društveni život, pojedinačne sudbine i psihička stanja, učinili temom naše ‘Traviate’. Konceptulano-dramaturški, ova ‘Traviata’ zapravo je opera koja problematizira naš život u epidemijskoj dramskoj situaciji, bolest, zabranjenu bliskosti, tragične smrti u osami, ističe Marin Blažević.

Glavne će uloge tumačiti omiljeni romantični par riječke Opere, Anamarija Knego kao Violetta Valery i Aljaž Farasin kao Alfredo Germont. U ulozi Alfredova oca Giorgia Germonta pridružit će im se Kevin Greenlaw.

-Nakon interpretacija Mimi i Rodolfa, Julije i Romea, Jelene i Juranića ili Cio-Cio San i Pinkertona, mnogi su Anamariju Knego i Aljaža Farasin doista proglasili omiljenim romantičnim opernim parom. No mene od njihove kazališne ‘romanse’ i uopće ‘romantičnog’ pristupa operi, puno više zanima onaj dramski, ujedno misaoni, upravo kritički, i  duboko proživljen afektivni potencijal njihove intenzivne scenske su-igre. Njemu smo u ‘Traviati’ dodali koreografiju koja proizlazi iz njihovih osobnosti, kao i iz same glazbe. U tome su presudnu ulogu odigrali Mila Čuljak i Michele Pastorini, dvoje koreografa u našoj predstavi koja i jest rađena upravo za Anamariiju Knego i Aljaža Farasina “, naglašava Marin Blažević te objašnjava motivaciju i razlog uvrštavanja ‘Traviate’ na premijerni operni repertoar. -Ideja i odluka za ‘Traviatu’ dogodila se kada sam prošloga ljeta, na programu koncerta ‘Nessun dorma’, čuo Anamariju i Aljaža u izvedbi dueta iz ove najpopularnije Verdijeve opere. Anamarija Knego u svim je ulogama često tipiziranih ženskih likova, pa tako sada i u Violetti, svojom interpretacijom otvarala nove dimenzije tih likova, pronalazila njihovu složenost i snagu, emocionalnost, strast i inteligenciju.“

U ulozi Flore Bervoix izmijenjivat će se Sofija Cingula i Ivanica Lovrić, a ulogu Annine tumačit će Mirna Vidović. Ostale uloge tumačit će u alternacijama Marko Fortunato i Filip Filipović, Ivan Šimatović i Marijan Padavić, Dario Bercich i Dario Dugandžić, Slavko Sekulić, Martin Marić i Krešimir Škunca te Darko Matijašević i Saša Matovina.

Scenografiju te oblikovanje svjetla zajednički potpisuju Alan Vukelić i Marin Blažević, a kostimografiju Sandra Dekanić.

.fb_iframe_widget_fluid_desktop iframe { width: 100% !important; }
error: Sadržaj je zaštićen !!