LABURISTI ČESTITALI 3. MAJU Možda će HDZ-ova Vlada konačno uvidjeti da brodogradnja ima budućnost

Uspjeh trećemajaca je tim veći, kažu Laburisti, jer se radi o prvoj primopredaji broda nakon tri godine. Poznato je da je brodogradilište 3. maj, ne svojom krivicom već zbog neodgovornosti i nezainteresiranosti onih koji su trebali sprovesti, ali i nadzirati proces restrukturiranja 3. maja, donedavno bilo brodogradilište pred stečajem i sudbina mu je visila o koncu.

Rijeka – Hrvatski labauristi – Stranka rada uputila je velike pohvale riječkom brodogradilištu 3. maj zbog uspješne primopredaje broda za rasuti teret kanadskog naručitelja Algomu. Uspjeh trećemajaca je tim veći, kažu, jer se radi o prvoj primopredaji broda nakon tri godine. Poznato je da je brodogradilište 3. maj, ne svojom krivicom već zbog neodgovornosti i nezainteresiranosti onih koji su trebali sprovesti, ali i nadzirati proces restrukturiranja 3. maja, donedavno bilo brodogradilište pred stečajem i sudbina mu je visila o koncu.

Plenković nije propuštao priliku istaknuti važnu ulogu Vlade u spasu škvera

– Primopredaji broda je nazočio i premijer Plenković, koji nije propuštao priliku istaknuti važnu ulogu Vlade RH i kreditna jamstva koja je njegova Vlada osigurala za završetak broda, međutim istovremeno mudro zaboravlja da je ta ista Vlada bila, ne u mogućnosti već obvezna, pratiti tijek novca iz državne blagajne za restrukturiranje 3. maja. Da je to činila, 3. maj i njegovi radnici ne bi prolazili kroz trogodišnju agoniju. Da, gospodine Plenkoviću, izdali ste jamstva 3. maju, ali za opstanak u ove tri godine itekako su zaslužni upornost i prkos radnica i radnika 3. maja koji se ni u najtežim trenucima nisu dali i znali su da žele i mogu osigurati nastavak proizvodnje i opstanak 3. maja. U svom govoru premijer naravno niti u jednom trenutku nije preuzeo odgovornost zbog situacije u Uljanik grupi te nedovoljne kontrole, što je dovelo do nenamjenskog trošenja sredstava i propasti Uljanika i pridruženih tvrtki, ističu Laburisti.

David Bregovac, predsjednik Laburista

Doduše, ipak je u svom obraćanju radnicima 3. maja Plenković rekao da se ide dalje “korak po korak, odgovorno uz kvalitetan nadzor hrvatske brodogradnje Jadranbroda i svih nadležnih ministarstava”. To nažalost nije bio slučaj s privatizacijom i restrukturiranjem cjelokupne brodogradnje prije par godina. Da je bilo odgovornosti i nadzora, sada bi se punom parom radilo i u Uljaniku i u Brodotrogiru i u Brodosplitu.

– Znači li to da je premijer ipak shvatio da je HDZ ova Vlada napravila nedopustivi propust? Iako je za neka brodogradilišta sada možda prekasno, mora se priznati da je pozitivno da Plenković konačno razumije pojam i odnos davanja državnih jamstava, HBOR-ovog kredita, te obavezu kvalitetnog državnog nadzora poslovanja. Nadamo se da je kroz ovaj uspjeh 3. maja uvidio da hrvatska brodogradnja, kao jedna od posljednjih velikih industrijskih grana u Hrvatskoj sa velikim potencijalom razvoja novih suvremenih tehnologija, ipak ima budućnost te može postati zamašnjak razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Možda će shvatiti i da se isplati uložiti u nastavak proizvodnje u Uljaniku, da ima nade i za Brodotrogir i Brodosplit, ukoliko ih se stavi u okvire u kojima država nadzire što se i kako radi u tim brodogradilištima. Možda će HDZ-ova Vlada konačno uvidjeti da hrvatska brodogradnja ima budućnost, te da Hrvatska ima bolju budućnost uz funkcionalnu brodogradnju, navode iz stranke. 

– U međuvremenu u 3. maju proizvodnja ide dalje, očekuje se završetak ostalih gradnji, rješenja imovinsko-pravnih odnosa za gradnju 514 kako bi se i ona završila, početak gradnje polarnih kruzera, ugovaranje novih gradnji identičnih ovoj jučer predanoj i još puno novih poslova koje će uz pravilno poslovanje radnice i radnici 3. maja izgraditi na zadovoljstvo njih samih, ali i Riječanki i Riječana Primorki i Primoraca te svih onih koji vjeruju u hrvatsku brodogradnju. Držimo palčeve trećemajci, kažu Hrvatski labauristi, Stranka rada.