Oblak

Što nas čini mentalno zdravim?

Objavio: Marin Aničić

Psihologinja Sara Jurdana predlaže aktivnosti koje možete uvesti u dnevnu rutinu u cilju održavanja i jačanja mentalnog zdravlja. Podijelite s nama što činite kako biste bili FIT mentalno.

Što je to zapravo mentalno zdravlje?

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije mentalno zdravlje je stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi sa životnim stresom, može raditi produktivno i plodno te je sposoban pridonositi zajednici. Mentalno zdravlje je dakle dio cjelokupnog zdravlja te vrijedi ona izreka da nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. Mentalnim zdravim nas čini sve ono što nam omogućava da živimo ispunjenim životom u svakoj životnoj domeni.

Iz tog razloga volim ideju koja se krije iza izraza 'mentalna higijena' koja se odnosi na dnevne aktivnosti koje pružaju potporu i održavaju mentalno zdravlje. Smjernice javnog zdravstva naglašavaju kako je svakodnevno potrebno obavljati male zadatke kako bismo održali tjelesnu i dentalnu higijenu, poput tuširanja i pranja zubi. Isti koncept se proširuje i na mentalno zdravlje. Baš kao što je odlazak u teretanu ili odabir neke druge fizičke aktivnosti potreban za izgradnju tjelesne snage, tako je mentalna higijena potrebna za izgradnju mentalnih mišića.


Neke od aktivnosti koje možete uvesti u dnevnu rutinu u cilju održavanja i jačanja mentalnog zdravlja su boravak u prirodi, boravak s dragom osobom, vježbe zahvalnosti, poziv podrške usmjeren prema osobi za koju procjenjujete da joj potpora u ovom trenutku treba, vježbe disanja, zapisivanje misli u dnevnik bez prosuđivanja i donošenja zaključaka, zatim osigurati si samozagrljaj ili na kraju svakog dana osvijestiti što se dobro dogodilo. Moguće je odabrati bilo koju aktivnost koja puni vašu dnevnu bateriju.

Što vas čini mentalno zdravim? Podijelite s nama svoje aktivnosti putem sljedeće kratke ankete: https://forms.gle/q9CVs4LkYsomQGPJA

Koju akciju ćete učiniti već danas za održavanje mentalne higijene?Sara Jurdana, psihologinja

https://mentalfit-savjetovanje.com/

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea