Cocktail_Time-02859

Aperol Spritz - spektakl gorko-slatkih mjehurića - Cocktail Time

Autor: Portal Lanterna

Aperol Spritz - piće koje već desetljećima očarava nepca širom svijeta gorko-slatkim mjehurićima žarko narančaste boje - za vas priprema Filip Sarilar.

Autor: Filip Sarilar

It’s Spritz Time.

Piće koje već desetljećima očarava nepca širom svijeta gorko slatkim mjehurićima, žarko narančaste boje; koje će vas odvesti u svijet osvježenja i dugogodišnje tradicije aperitiva u našoj susjednoj Italiji.

Ne tako davno Aperol Spritz na našim prostorima nije bilo toliko atraktivno piće poput našeg omiljenog “Gemišta“ koji je zaslužan za nastanak našeg današnjeg koktela.

U vrijeme Austro-Ugarske vojnici koji su se nalazili na našim i nama bližim talijanskim područjima bili su veliki ljubitelji lokalnih austrijskih vina. No, naša kao niti talijanska vina nisu ih toliko očarali kao njihova poznata Riesling vina na koja su navikli.

Dolaskom u lokalnu tavernu ili bar zamolili bi lokalnog konobara ili šankera da im u njihovo vino doda malo mineralne ili “Spritzen“, pošprica kako bi dodatno podigli svježinu vina i tako je nastao prvi “Gemišt“.

Od tuda dobivamo riječ Spritz , a i kategorija pića koja trenutno osvaja svijet radi lakoće izrade pića no ujedno i nisko alkoholne baze koja je idealno rješenje za osvježenje te kao aperitiv prije hrane kako biste otvorili vaš apetit.

Sudeći po broju sastojaka i rasprostranjenosti pića vjerojatno mislite da svatko može napraviti dobar Aperol Spritz!?

No, kao i u prijašnjim izdanjima tako i sad napominjemo da su za dobar koktel potrebni kvalitetni sastojci i točno određene mjere kako biste svaki put dobili dobar i kvalitetan koktel.

VIDEO

U originalnoj recepturi gotovo uvijek se spominje prosecco (talijansko pjenušavo vino) no mi vas potičemo da budete slobodni i kreativni pa pokušajte sa lokalnim pjenušavim ili neki stranim pjenušavim vinom.

Zatim vam, naravno, treba Aperol liker koji služi kao baza ovog pića. Okusi gorke naranče, svježine i citrusa jednostavno iskaču iz čaše te vas prizivaju na ispijanje.

Potrebna je još i mineralna voda, hladna i bogato gazirana jer želite harmoniju okusa i mjehurića koji se spajaju uz vaše nepce.

Cocktail_Time-1-52178

Pa, krenimo na recepturu =)

APEROL SPRITZ – SASTOJCI:

50 ml Aperol likera

90 do 100 ml Prosecco ili nekog drugog pjenušavog vina

30 do 50 ml Mineralne vode ili sode

PRIPREMA:

U vinsku čašu dodajte led te zatim dodajte Aperol, prosecco i mineralnu vodu.

Lagano promiješajte barskom žlicom od dole prema gore kako bi se svi sastojci spojili te dekorirajte kriškom naranče.

Po želji možete dodati slamku no naša preporuka bi bila bez kako bi ste sva aromatična ulja, arome i mjehuriće osjetili.

Vidimo se uskoro sa novim osvježavajućim koktelom Hugo!

POGLEDAJTE KAKO PRIPREMITI LA TERRA COCKTAIL ZA LJETNE DANE

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea