Food_Session_Srdjane_Jevtic-1-43658

[FOTO/VIDEO] Clafoutis (klafuti) s marelicama - Food Session Srđane Jevtić

Objavio: Marin Aničić

Clafoutis (klafuti) je jedan od francuskih klasika. Najukusniji je dok je topao - prava poslastica za nestrpljive. Ovaj put u kombinaciji s marelicama.

Autorica: Srđana Jevtić

Ako netko zna sa slasticama onda su to francuzi, u svojoj punoj kompleksnosti i jednostavnosti. Nebrojeni komplicirani francuski recepti za kolače u startu nas preplaše, no ako svladamo dobre osnove postajemo pravi ovisnici o francuskom slastičarstvu. S druge strane pak imamo obilje jednostavnih francuskih klasika, a clafoutis je upravo jedan od njih. I zamislite, najbolji je dok je topao, što je prava rijetkost kod kolača. Dakle, prava poslastica za nestrpljive.

Food_Session_Srdjane_Jevtic-74109

Ovo nije još jedan u nizu biskvita, njegova tekstura je sočna, lagana i više nalik pudingu jer koristimo minimalne količine brašna. I savršen je u bilo kojoj kombinaciji voća, a najčešće se priprema s višnjama. Ovaj put izabrala sam meni omiljene marelice.

Vrijeme od marelica je kratko i voli ih svatko, no na kraju najčešće završe u marmeladama. Zato ih u njihovoj kratkoj sezoni nastojim uvrstiti u čim više receptura, a ljeto je prava prilika za voćne i lagane kolače. Zato – ne bojte se francuskih kolača, već prionite na posao i pecite!

VIDEO

CLAFOUTIS ( klafuti ) S MARELICAMA – SASTOJCI :

500 g marelica, 4 jaja, 70 g šećera, 70 g maslaca, 250 ml kokosovog mlijeka, 100 g brašna, vanilija, tonka, malo soli, korica i sok naranče, šećer u prahu za posipanje.

CLAFOUTIS – PRIPREMA :

1. pleh dobro namažite maslacom i krupnim šećerom
2. marelice prepolovite i izvadite koštice
3. otopite maslac i zagrijte kokosovo mlijeko
4. jaja, šećer, vaniliju, naribanu tonku, sol, sok i koricu naranče dobro umutite
5. dodajte brašno, otopljeni maslac i kokosovo mlijeko
6. marelice položite u pleh i zalijte smjesom
7. pecite na 180ºC otprilike 30–40 minuta
8. pečeni clafoutis još topao dobro posuti šećerom u prahu
9. jesti dok je topao, ali ne i vruć

Foto i video: Marin Aničić

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea