Food_Session_Srdjane_Jevtic_2021-2

[FOTO/VIDEO] Čokolada i sreća - recept Srđane Jevtić - Food Session Srđane Jevtić

Objavio: Portal Lanterna

Ususret Festivalu Čokolade u Opatiji Srđana Jevtić donosi recept za tortu od čokolade. Nema boljeg načina za najaviti dane u kojima sve počinje i završava - čokoladom.

Autorica: Srđana Jevtić

Čokolada, taj mračni predmet žudnje. Mogu slobodno i bez grižnje savjesti reći da sam čokoholičar. Još nisam srela osobu koja će odbiti čokoladni zalogaj. Sreća za velike i male.

Toliko posebna, da joj se posvećuju knjige, festivali, muzeji, izložbe, filmovi, organiziraju putovanja, nezaobilazan je dio ljubavnih poklona i teško da će bilo koji praznik i proslava proći bez nekog finog čokoladnog kolača.

Ako malo bolje upoznamo sastojke čokolade, koji su prvenstveno kakaovac, masti, šećer te mlijeko (kad pričamo o mliječnoj čokoladi), saznajemo da kakaovac obiluje antioksidantima koji su jako, jako dobri za naše zdravlje. I tu nije kraj priči o sreći, jer čokolada zbilja potiče izlučivanje endorfina – hormona sreće. Pa neka onda netko samo kaže da ovo nije jedna super zdrava namirnica! Naravno, što imamo veći postotak kakaovca (obično je to označeno od 70% na više…) – to je sreća veća !!!

Food_Session_Srdjane_Jevtic_2021-69320

I dijete bi zaključilo, a djeca ponajbolje znaju usku i neraskidivu vezu između čokolade i sreće, da je i više nego poželjno češće nagraditi nepce, um i tijelo kojom kockicom tamne čokolade. Pogotovo sada u zimskim danima kad imamo manjak svjetla, a i manjak namirnica koji nam osnažuje organizam, upravo tad na teren ulijeće čokolada kao “rezervni igrač s klupe” koji jedva čeka da se ubaci u igru.

S obzirom da nam se bliže blagdani, a i Festival Čokolade u Opatiji (6.-8.12.), čokolada će biti neizostavan sastojak božićnih kolača i torti. Iz svih gore navedenih razloga donosim vam jedan turbo jednostavan recept, meni jednu od omiljenu čokoladnih torti. Skoro da se i ne peče.

VIDEO

SASTOJCI : 200 g digestive keksa, 100 g maslaca, 200 g tamne čokolade (70 % kakaa) , 200 g bijele čokolade, 500 g mascarpone sira, 500 ml vrhnja za šlag, 300 g malina, 50 g čokolade s rižom, 50 g amaretti keksi, 5 listova želatine, listići badema i čokolade, sol, tonka.

Čokoladna torta s malinama – korak po korak

Food_Session_Srdjane_Jevtic_2021-1

Čokoladna torta s malinama – korak po korak

1. Kekse izmrvimo i pomiješamo s istopljenim maslacem, te dodamo naribane tonke.
2. Smjesu prebacimo u pleh koji smo obložili masnim papirom, te zapečemo 7 minuta na 170ºC.
3. Čokoladi ćemo dodati malo soli i istopiti na pari , to je bitno jer nam tako neće zagoriti.
4. Od polovice vrhnja napravimo šlag, dodamo pola količine mascarpone sira i rastopljenu crnu čokoladu .
5. Na tostiranu smjesu keksa razlomimo keksiće amarette i čokoladu s rižom (dobiti ćemo fini bademasti okus od amaretta i zaigranu teksturu čokolade s rižom).
6. Opet na pari istopimo bijelu čokoladu, u još vruću dodamo natoljene listiće želatine, te od druge polovice vrhnja napravimo šlag i pomiješamo s ostatkom mascarpone sira, te sve zajedno sjedinimo u finu kremu.
7. Maline položimo na smjesu od tamne čokolade i sve zalijemo smjesom od bijele čokolade, te stavimo na hlađenje.
8. Za dekoraciju tostiramo listiće badema i ukrašavamo listićima čokolade.
9. Zar se ovo ne zove SREĆA ?!

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea