Lutajuca_kuharica_-_Vedrana_Jakus_Mateskovic-1-09517

[FOTO/VIDEO] Desert u čaši sa kremom od skute i grčkim jogurtom - Lutajuća kuharica

Objavio: Portal Lanterna

Putovanja nas obogaćuju - ostaju okusi koje pamtimo, a jedno od njih poslužilo je kao inspiracija za brzi desert u čaši.

Autorica: Vedrana Jakus Matešković

Sa svakom zrakom sunca ja sam na nekom putovanju. Bilo da se prisjećam nekih prošlih ili maštam o nekim novima, posebni se tu osjećaji bude: nostalgija, ljubav, uzbuđenje, pa i glad :D.

Lutajuca_kuharica_-_Vedrana_Jakus_Mateskovic-2-50938

I tako onda sa svakog putovanja ponesem nešto sa sobom, ali najčešće nosim inspiraciju za svakodnevni život koji nastojim obogatiti naučenim i viđenim. Inspiraciju stvarno možemo pronaći posvuda; u prirodi, ljudima, običajima, slobodi koju nam pružaju putovanja i naravno – hrani. Jer kakva bi ja to lutajuća kuharica bila da ne uživam i obogaćujem sebe upravo hranom i gastronomskom ponudom nekog mjesta :D.

Definitivno jedno od dražih putovanja bilo mi je putovanje na Siciliju 2018. godine, kada smo se suprug i ja počastili za prvu godišnjicu braka. Maksimalno smo uživali u svemu što nam je Sicilija pružila: od urbanog života Catanije, preko delicija kao što su cannoli, granita od duda, brioš punjen sladoledom, pa sve do prekrasnih plaža s vulkanskim pijeskom. Neću izostaviti ni jedinstveni doživljaj prvog posjeta vulkanu Etni, prirodi koja ju okružuje i pogledu koji pruža na Cataniju. Poseban je osjećaj biti u blizini takve sile.

Naravno da takve stvari ostave trag u životu, pa otuda ideja i za današnji brzi desert u čaši (za sve one dane kada nemamo vremena) ????.

VIDEO

DESERT U ČAŠI – sastojci:

– 250 g skute (kremaste, ne zrnate)
– 2 dcl grčkog jogurta
– 4 žlice šećera u prahu
– piškote
– 2 jaja
– 2 žumanjka
– limun (korica i sok)
– 100 g šećera
– 80 g maslaca
– pistacije

Lutajuca_kuharica_-_Vedrana_Jakus_Mateskovic-73592

DESERT U ČAŠI – priprema:

Desert se sastoji od bijele kreme sa skutom, te žute kreme s limunom.

Najprije pripremimo kremu s limunom (lemon curd) tako da jaja i žumanjke umutimo sa 100 g šećera, te stavimo u posudu na laganu vatru. Kada su se jaja malo ugrijala dodamo im maslac, koricu i sok jednog limuna (može više ili manje, ovisno koliko želite da vam krema bude intezivna). Kremu “kuhamo” na laganoj vatri uz neprestano miješanje dok se ne zgusne i počne ljepiti za kuhaču. Dok pripremimo ostalo, kremu stavimo kratko na hlađenje.

Skutu pomiješamo s grčkim jogurtom i šećerom u prahu. Narežemo piškote na manje komade, te nasjeckamo malo pistacije (neslane).

Kada se krema malo ohladila, slažemo desert u čašu, odnosno slažemo red piškota, lemon curda, bijele kreme sa skutom i pistacije. Desert dobro ohladimo i poslužimo nakon nekog finog ručka ili večere.

A možete ga u teglicama ponijeti i na neki fora piknik ????. Uživajte!

fotografije i video: Marin Aničić

PROČITAJTE PRETHODNI RECEPT LUTAJUĆE KUHARICE:
PROLJETNA KREM JUHA

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea