Srdjana_Jevtic_-_Food_Session-1-75246

[FOTO/VIDEO] Food Session Srđane Jevtić: Quiche od koprive

Objavio: Marin Aničić

Kopriva je superjunak u jačanju imuniteta. Obavezno je brati prije nego procvjeta - najukusniji su listovi pri vrhu stabljike.

autor: Srđana Jevtić

Kopriva – na sam njen spomen ne možemo pobjeći od onog osjećaja kad nas je opekla dok smo kao djeca trčali livadama u proljeće. Da mi je netko tada rekao da ću svakog proljeća uživati u kuhanju raznih jela s koprivom, mislim da bih ga u čuđenju gledala , kao i moje dijete kad sam joj rekla da ćemo peći male quiche-ove s koprivom – ” šta to se jede !!!”- bilo je njeno pitanje.

Najzdravija divljakuša

O da, itekako se jede, nema zdravije “divljakuše” u prirodi od koprive. Ona je naš superjunak u jačanju imuniteta. Imajte na umu kad je budete brali da to svakako bude prije cvatnje, te da su najukusniji pet-šest mladih listova pri vrhu stabljike. Ostatak starijih listova osušite i tjekom cijele godine imate zalihu čaja koji će vam pomoći u čišćenju organizma.

Srdjana_Jevtic_-_Food_Session-16803

Superfood kopriva

Vašoj kreativnosti nema granica kad razmišljamo kamo bi sve mogli uvrstiti ovu danas tako popularno nazvanu “superfood” namirnicu. Od juha, variva, kao prilog, dodatak tjestenini i rižotima, savijačama..

Srdjana_Jevtic_-_Food_Session-2-57401


Reći djeci da im spremate neko jelo s koprivom ne zvuči nimalo primamljivo, bez obzira što ga uspoređujete sa špinatom od kojeg će biti snažni i puni energije. Najlakše je tada upakirati takvu namirnicu u tijesto, pa još ako dodate sira, ubrzo postaje omiljeno jelo.


I tako je od nas kopriva došla na stol u obliku malih quiche-ova koje jako volimo, jesti i pripremati.

VIDEO

QUICHE OD KOPRIVE – SASTOJCI: 300 g listova koprive, lisnato tijesto, 3 jaja, 200 g svježeg sira, 100 g kajmaka, parmezan, oriigano, sol, papar, sjemenke sezama i mak


1. koprivu kratko blaširajte u posoljenoj vodi
2. lisnato tijesto ( ili prhko ) podijelite na 12 jednakih kvadrata
3. koprivu procijedite te nožem sitno iskosajte
4. umutite jaja, sir, kajmak, parmezan, posolite i popaprite, dodajte prstohvat origana te sve zajedno povežite s koprivom
5. u kalupe za muffine prvo stavite papirnate košarice, zatim tijesto i napunite smjesom od koprive i sira
6. vrhove tijesta povežite, premažite jajem i pospite sezamom i makom
7. peći 20-tak minuta na 180*C


PROČITAJTE PRETHODNI RECEPT SRĐANE JEVTIĆ: FRITAJA OD BLJUŠTA

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea