sonja_toncic_foto_nikola_turina Među blagdanskim delicijama, pravim umjetničkim djelima gđe Tončić ove se godine posebno ističu kućice od medenjaka

[GASTRO ČAROLIJE] Slastice gospođe Sonje prava su umjetnička djela

Objavio: Portal Poduckun

Osim medenjaka, za blagdane priprema i orehnjače, kuglofe i razne kekse.

Mogu biti sitni, prhki, voćni, čokoladni, s kremom ili bez nje, a kakvi god bili, kolači su neizostavni dio božićno-novogodišnjih blagdana. Neki ih kupuju gotove, neki ih više vole pripremati sami, a domaćice koje ih godinama same peku često su pred dilemom da li za blagdane ispeći one uobičajene ili isprobati neke nove. Jedna od onih koja nikada nema takvu dilemu je Sonja Tončić iz Opatije, koja ne samo da dobro zna koje će kolače ispeći za blagdane, već i s njihovom pripremom počinje još prije prosinca.

sonja_toncic_foto_nikola_turina-04958

– Blagdani se približavaju i kod nas se prema običaju priprema puno raznih kolača. Među njima su i medenjaci, koje sam počela raditi još prije mjesec dana. Njih treba najprije ispeći, pa onda iscrtati, ili kako ja kažem „išarati“, a za to mi treba dosta vremena. Sve svoje medenjake dekoriram, a te su dekoracije od smjese tučenog bjelanjka i štaub šećera koju stavim u špricu kojom se obično ukrašavaju i torte. Napravila sam ukrase u obliku zvončića, malih listića, točkica poput pahuljica, a na neke sam medenjake ispisala i nadolazeću godinu „2024“. Volim raditi razne oblike medenjaka, većina ih je u obliku srca, potkova i djeteline. Kod medenjaka je dobro što ih svatko može napraviti onako kako voli, mogu biti manji ili veći i imati razne oblike, poput čovječuljaka, borića ili božićnih kuglica. Ja sam ove godine napravila i kućicu od medenjaka koja svijetli jer sam u nju stavila lampice, kazala je naša sugovornica.

sonja_toncic_foto_nikola_turina-96721

Osim medenjaka, za blagdane priprema i orehnjače, kuglofe i razne kekse. Ono što ne voli su velike, klasične orehnjače, pa zato peče male. A osim kolača, voli peći i torte, i to tijekom cijele godine. Ističe kako to radi s posebnim zadovoljstvom. Pokazala nam je fotografije torti koje je ispekla i njihov najkraći opis bi bio da su to prave slastičarske skulpture! Izgledaju poput pravih malih umjetničkih djela i pune su pomno osmišljenih detalja. Neke su poput knjiga, na nekima su likovi iz dječjih bajki i crtanih filmova, a izrađuje i torte za posebne prigode poput diplome ili one na kojima oslikava posao kojim se netko bavi. Tu su i torte za vjenčanja, za rođendane i ostale važne životne trenutke.

– Torte i kolače pravim kroz cijelu godinu, to je moj hobi kojeg jako volim i u kojem uživam. Što se tiče torti, radim ih u svim mogućim oblicima i okusima, voćne, čokoladne ili klasične s kremom. Osim što su pokrivene s fondantom, na njih stavim i različite ukrase izrađene od njega. Sve izradim sama, od biskvita do dekoracija. Za pečenje mi ne treba puno vremena, ali za ukrašavanje potrošim čak dva, ponekad i tri dana. Sada sam u mirovini, a nekada sam radila kao trgovac. Torte sam počela peći kada sam rodila djecu, tako da ih sada radim već pedeset godina. Imam dva sina i tri unuke te veliku familiju, a tu su i mnogobrojni prijatelji koje rado razveselim tortom koja uvijek bude pravo iznenađenje, jer nikad ne znaju kakvu ću napraviti. I u procesu pečenja torti neke stvari su se kroz godine promijenile, sada je na primjer moderno da torte budu što jednostavnije i imaju bijeli fondant koji se zove rižin papir i jestiv je, a meni ga nabavlja i donese unuka iz Zagreba, ispričala je gospođa Sonja te nam otkrila da godinama sakuplja recepte, vrijedno ih ispisuje i već ima pet popunjenih velikih bilježnica.

sonja_toncic_foto_nikola_turina-72360

Recept: Medenjaci

Sastojci:
7,5 dag maslaca
20 dag meda
10 dag šećera
1 jaje
40 dag brašna
4 dag kakaa
1 žličica mljevenih klinčića
1/2 žličice cimeta
Malo muškatnog oraščića
2 žlice praška za pecivo

Upute za pripremu:
Na niskoj temperaturi miješajte maslac, med i šećer da se sasvim otope. Pomiješajte brašno, jaje i ostale sastojke. Dobro izmijesite. Neka tijesto odleži jedan sat na hladnome. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, izrežite oblike medenjaka po želji i pecite 10 minuta u zagrijanoj pećnici na 175°C. Ukrasite po želji.

sonja_toncic_foto_nikola_turina-04958

Piše: Lidija Lavrnja

Foto: Nikola Turina

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea