Matuljicious_-_za_prsti_polizat_-_Stancija_Kovacici_-_Rukavac-5

Goriška Brda i Matulji pokazali svoju snagu u gastronomiji na prvom Matuljicious International-u

Objavio: Marin Aničić

Projekt Matuljicious koji objedinjava gastronomiju i outdoor ponudu dobio je novu dimenziju. Po prvi puta je organiziran event Matuljicious International koji je u Stanciji Kovačići ujedinio chefove Goriških Brda i Liburnije a predstavile su se i vinarije Kabaj, Kapić, Jarbola Ružić te pivovara Morčić.

Matuljicious_-_za_prsti_polizat_-_Stancija_Kovacici_-_Rukavac-1

Rukavac - Matuljicious /Matuljišs obuhvaća sva događanja i inicijative na području općine Matulji koje uključuju gastronomiju, edukaciju i outdoor aktivnosti, te garantiraju kvalitetu i izvornost. U sklopu cijelog projekta po prvi puta održan je i Matuljicious International.

Matuljicious_-_za_prsti_polizat_-_Stancija_Kovacici_-_Rukavac-8

Riječ je o eventu kojemu je domaćin bila Stancija Kovačići a u kojem su slovenski i liburnijski chefovi svojim delicijama a i proizvođači vina i piva, uspjeli okupiti mnogobrojnu publiku. U prvom, do sad, Matuljicious Internationalu predstavili su se chefovi iz Goriških Brda, točnije iz Domačije Kabaj Morel koja je također predstavila i svoja vina Kabaj sivi pinot i Kabaj rebulu.

Matuljicious_-_za_prsti_polizat_-_Stancija_Kovacici_-_Rukavac-6

Posjetiteljima je za cijenu od 80 EU serviran menu od šest sljedova koji su zajedničkim snagama osmislili chefovi Primož Bensa i David Bucik iz Domačije Kabaj Morel i chefovi Stancije Kovačići, Vinko Frlan i Tomislav Pranjić te chef Denis Memagić. Večer je počela uz sve popularniji zvonejski pjenušac Jarbola Ružić uz irove škampe na skuti chefa Vinka Frlana. Drugi sljed koj je također kreacija Vinka Frlana bio je Carpaccio od boškarina sa mladim grobničkim sirom a uz to smo kušali vino Kapić Malvazija Parona 2022., mlade vinarije iz Matulja.

Matuljicious_-_za_prsti_polizat_-_Stancija_Kovacici_-_Rukavac-9

Za tim je uslijedilo hladno predjelo od pastrve iz Soče u crvenom papru sa balzamičnim kaviarom i sferom od kakija koju su nam priredili slovenski chefovi Primož Bensa i David Bucik te smo uz to pili i vino Kabaj Sivi Pinot 2019. Četvrto jelo su također pripremali chefovi iz Domačije Kabaj Morel a imali smo priliku kušati ravijole na poseban način odnosno punjene kremom od muškatne buče uz ragu od domaće kobasice i šafrana sa kremom od češnjaka.

Matuljicious_-_za_prsti_polizat_-_Stancija_Kovacici_-_Rukavac-3

Pravo moćno jesensko jelo koje je posebnom notom obogatila Rebula Kabaj iz 2019. Chef Denis Memagić je osmislio glavno jelo, svinjska rebra marinirana u crnoj pivi Morčić iz Velog Brguda a uz rebra je servirana krema od repe. Prema riječima chefa Memagića, ideja je bila da starim jelima dajemo novu dimenziju a uz ovo jelo smo kušali i IPA pivo Morčić, koje je iako novo na tržištu, sve popularnije među pivskim gurmanima. Memagić nam je za desert priredio "Nonin rajskok" koji je serviran preliven malinovcem, frambuom ili frambobom, ovisi gdje ga kako zovu na području Liburnije a Marijana Kalčić, začetnica Matuljicious nam otkriva da je to osuvremenjeno izdanje recepta koji je ona naslijedila od svoje bake.

Matuljicious_-_za_prsti_polizat_-_Stancija_Kovacici_-_Rukavac-4

Uz desert smo kušali Kapić Muškat Likuf 2022. iz Matulja. Pitali smo chefove kako im je bilo raditi zajedno. Odgovorili su nam da je sve bilo tako ležerno da su još i ne vidjevši se prije samog eventa već uspjeli složiti menu bez problema a rad u kuhinji i prezentacija jela uz uigrani konobarski tim bili su besprijekorni. Glavni pokazatelj je zadovoljna publika. Matuljicious International se pokazao kao događaj koji ima potencijala a Marijana Kalčić nam otkriva da se nada da će se ponoviti, pa možda još ove godine, u Goriškim Brdima gdje bi se predstavili i njihovoj publici a ako ne ovaj će se event ponoviti dogodine u studenom pa se nadamo da će postati tradicionalan.

VIDEO

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea