mlado_leto_vojak_2023__14_

[FOTO] Mlado leto na Vojake i ove godine okupilo stotinjak planinara

Objavio: Portal Poduckun

Svevišnji se smilovao planinarima, pa je jučerašnji pohod prošao bez kiše. Prekrasni vidici Istre u izmaglici, stvorili su pomalo nestvaran osjećaj da smo u raju.

mlado_leto_vojak_2023__1_-94063

Poklon - Već dobrih 40-tak godina je nepisani planinarski običaj da se planinari okupe na vrhu Učke – Vojaku (1396 m), 1. siječnja točno u podne. Manifestaciju „Mlado leto na Vojaku“ organizirali su zajedničkim snagama tri planinarska društva sa Liburnije – PD „Opatija“, PD „Knezgrad“ iz Lovrana te PD „Lisina“ iz Matulja. Mlado leto na Vojaku uvršten je u seriju izleta pod geslom "150 izleta za 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj" kojim se daje neposredan doprinos obilježavanju ove 150. obljetnice.

mlado_leto_vojak_2023__5_

Ulazak u 2024. pratilo je loše vrijeme, kiša, vjetar i pljuskovi. Svevišnji se smilovao planinarima, pa je jučerašnji pohod prošao bez kiše. Već iza 9 sati prema Poklonu su se počele slijevati rijeke planinara.Točno u 10 sati prisutnim planinarima su se obratili gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin i predsjednica PD“Opatija“ Ivana Eterović prigodnom zdravicom, te glavni vodič pohoda Aleksandar Sušanj i pohod mogao započeti.

mlado_leto_vojak_2023__16_

Ugodnih 10°C na padine Učke izmamilo je preko 100 planinara. U planinare iz planinarskih društava organizatora bilo je puno planinara iz riječkih društava „Bazovica“ i „Učka“ te PD“Planik“ iz Umaga.

Krenuli smo laganim tempom s Poklona. Duga kolona dobrih ljudi začas je zauzela cijelu čudesnu šumu. Putem je bilo dosta vlažno i maglovito, pa je bio potreban dodatan oprez. Uz razgovore o novogodišnjem dočeku, molitvama za mir u svijetu te gospodarskom rastu Lijepe naše začas stigosmo na Vojak.

mlado_leto_vojak_2023__15_

Čaj, kuhano vino,šampanjac, kolači, odojak uz mnoštvo najljepših planinarskih želja za osvajanjem vrhova, dobro zdravlje, sreću, ljubav, radost, veselje. Prekrasni vidici Istre u izmaglici, stvorili su pomalo nestvaran osjećaj da smo u raju. Kvarner je bio obavijen maglom, tako da se nije ni vidio.

Pijuckamo oproštajno kuhano vino, spuštamo se lagano prema planinarskom domu na Poklonu. Još jedan red kolača, čaja i cuge, pa polako krećemo put sarmi i realizacije novogodišnjih odluka.

Rumenih obraščića, dobro popunjenih trbuščića svi su se sretno vratili svojim kućama, puni dojmova s nadom u planinarski dobru i aktivnu novu 2024. godinu.

Tekst: Robert Koprivnjak
Foto: Mirko Bjelan

Foto Galerija: Mlado leto na Vojake i ove godine okupilo stotinjak planinara

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea