ledenice_dron Ledenice - dok su neke od lokacija ostaci ruševina, čak osam lokacija na ruti Putovima Frankopana opremljeno je modernim interpretacijskim centrima

[IZLETI] Krenimo Putovima Frankopana!

Objavio: Elena Vidović

Ruta se proteže kroz tri područja: Vinodol, Gorski kotar i otok Krk.

Tražite li ideje za poludnevne ili jednodnevne izlete, u Primorsko-goranskoj županiji takvih destinacija ima napretek, a Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana objedinila je njih čak 20. Riječ je o sačuvanim frankopanskim zdanjima – 17 kaštela i dvoraca te tri sakralna zdanja – koja su od 2005. do 2021. godine obnavljana i sanirana, a danas u svom najboljem svjetlu pričaju i interpretiraju nevjerojatnu povijest ne samo obitelji Frankopan, već i cijelog našeg kraja. Da je riječ o hvalevrijednom projektu kojeg svakako valja obići, svjedoči i posljednje u nizu priznanja – početkom listopada osvojio je prestižni BIG SEE Tourism Design Award 2023 u kategoriji Creative story and identity as experience.

Ruta se proteže kroz tri područja: Vinodol (gdje se nalaze: Stari grad Ledenice, Kaštel s kulom Kvadrac u Novom Vinodolskom, Pavlinski samostan u Crikvenici, Kaštel Grižane, Kaštel Drivenik, Stari grad Hreljin, Stari grad Zrinskih u Kraljevici, dvorac Nova Kraljevica, Kaštel u Bakru, Kaštel Trsat i Kaštel Grobnik), Gorski kotar (Dvorac Zrinskih u Čabru, Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi, Dvorac Stara Sušica, Manastir Gomirje i Dvorac Severin) i otok Krk (Kaštel u Krku, Franjevački samostan Košljun i Kaštel Gradec). Dok neke od ovih lokacija nude doživljaj istraživanja starih ruševina, druge su renovirane, a njih čak osam je u sklopu ovoga projekta opremljeno suvremenim interpretacijskim centrima, pri čemu je dvorac „Nova Kraljevica“ zamišljen kao ishodišni posjetiteljski centar koji interpretira cijelu rutu. Bez obzira odakle se krene upoznavati Frankopansku baštinu i na koliko izleta se ruta „podijeli“, ona nudi mnoge manje poznate detalje ovog dijela naše povijesti, zanimljive svim generacijama pa je pogodna i za obiteljske izlete.

kraljevica_posjetiteljski_centar Centar za posjetitelje Kraljevica - dok su neke od lokacija ostaci ruševina, čak osam lokacija na ruti Putovima Frankopana opremljeno je modernim interpretacijskim centrima

– Zdanja na toj ruti mnogi doživljavaju kao prava vremenska vrata kroz koja se stiže u neki drugi, davni svijet, nama dalek i egzotičan, a opet nekako blizak. Nema te važne društvene i političke dužnosti i uloge koju Frankopani nisu obnašali: bili su kneževi, banovi, potkraljevi i ratnici, podupiratelji umjetnosti i pjesnici, a na kraju i tragični politički prevratnici u potrazi za boljim svijetom. Znate li da bi Kraljevica bila glavni grad Hrvatske da je uspjela Urota zrinsko-frankopanska? Koliko je grana Frankopana? Zašto je narodna loza promijenila prezime i postala - rimski Frankopani? Kako je bilo biti žena Frankopanka?, upitala nas je viša savjetnica za projekte i valorizaciju kulturne baštine pri Primorsko-goranskoj županiji Rajna Miloš koja ne samo da je radila na realizaciji ovog projekta, već ga i dalje razvija. Projekt, naime, objedinjuje i prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu podneblja, pa je tako, primjerice, vološćanski KaoKakao osmislio tortu DeliciAna, prema izvornoj recepturi iz „Granat-Apffel“ kuharice iz 17. stoljeća, Juraj Zigman dizajnirao je haljine s motivima Frankopana… ukratko: ruta Putovima Frankopana svakim danom pruža nešto više.

Kao dodatni motiv posjeta ovim znamenitostima našeg kraja može poslužiti i nagradni natječaj „Sakupi ih sve“, koji je otvoren do kraja ove godine i u sklopu kojeg autor koji prvi dostavi fotografije sa svih 20 lokacija dobiva na poklon bogati „frankopanski komplet“, a sve informacije o projektu dostupne su na mrežnoj stranici www.frankopani.eu.

Četveročlana opatijska obitelj Miškulin (na fotografiji su Tonka, Sara, Dora i Andrej ispred Kaštela u Bakru) prva je „Sakupila ih sve“, odnosno prvi su se sa fotografijama sa svih 20 frankopanskih lokacija javili na natječaj i osvojili vrijedne nagrade.

miskulini_foto_privatna_arhiva Foto: privatna arhiva

– Za nagradni natječaj „Sakupi ih sve“ saznala sam putem Facebook stranice PGŽ-a. Bio mi je zanimljiv jer nagrađuje trud i volju, čega u našoj obitelji ne nedostaje! Imamo dvije male djevojčice koje su u trenutku našeg „pohoda na kaštele“ imale 4 mjeseca, odnosno 2 godine. Ovi su nam izleti bili idealni jer obje lako zaspu u autu, a nismo ni slutili da će nam ti mali izletići postati prekrasna avantura i uspomena za život. Od Hreljina i šetnje šumom gdje smo naišli na jezerce sa zlatnim ribicama, preko mističnog dvorca u Severinu na Kupi, do igre u Frankopanskom igralištu u Bribiru, nemoguće je izabrati najljepši doživljaj! Uglavnom, super smo se zabavili, postali blago ovisni o Frankopanima i dvorcima općenito i pomalo sjetni što je tako brzo završilo, rezimirala je Sara Miškulin.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea