Zrmanja_-_Jankovica_buk_-_2021

Jankovića buk - lagana šetnja kanjonom Zrmanje

Objavio: Portal Lanterna

Jankovića buk posljednji je slap u toku rijeke Zrmanje. Šetnica uređena pretprošle jeseni jednostavan je put da bez puno napora doživite neke od čari ove živopisne rijeke.

autor: Saša Štimac

Rijeku Zrmanju usputno smo spomenuli u reportaži o Kudinom mostu. Ova je rijeka u nekim svojim dijelovima izrazito živopisna, ponegdje i divlja i zaslužuje da se još malo pozabavimo njome. U Novigradsko more ulijeva se 12 kilometara nizvodno od Obrovca koji je cijeli sagrađen na njenim obalama.
Pješačka staza izgrađena prije dvije godine daje odličnu priliku za blisko upoznavanje ove rijeke. Riječ je o manje zahtjevnom pješačkom pothvatu kroz dio kanjona koji povezuje Obrovac i Jankovića buk, posljednji slap na Zrmanji.

Zrmanja_-_Jankovica_buk_-_2021-2 Novo uređena pješačka staza uz rijeku Zrmanju

Nova šetnica od Obrovca do Jankovića buka

Početnu točku ove pješačke ture lako je naći. Dolazite li s morske strane, nije čak ni potrebno ući u Obrovac. S južne strane, na lijevoj obali Zrmanje prije nego li uđete u Obrovac nalaze se ostatci nekadašnjeg autobusnog kolodvora. Besplatnog je parkinga ovdje koliko vam srce želi. Šetnica u obliku makadamske ceste nema posebnih oznaka, ali je vidljiva s parkirališta i ne možete ju promašiti.

Makadamska cesta nakon nekoliko stotina metara postupno prelazi u široku pješačku stazu koja je takva većim dijelom puta gdje teren to dozvoljava. Nema zahtjevnih dijelova niti uspona. Dužina staze do Jankovića buka je oko 4,5 kilometara. Domaći će vam reći da je potrebno 45 minuta, laganog hoda dođe i oko sat i petnaest minuta u jednom smjeru.
Staza u vrijeme našeg obilaska nije bilaoznačena planinarskim markacijama ili turističkim znakovima, ali nije ni potrebno. Kako bi rekli, ne možeš falit. Jedini znak na samom početku staze označava ulazak u Park prirode Velebit. U jutarnjim satima neki dijelovi staze su u hladu čak i usred ljeta, kako se sunce diže sve ih je manje u sjeni. Povjetarac koji u jutarnjim satima puše nizvodno zapravo vam ide u lice i hladi vas, dok nakon podneva maestral koji se probija kroz kanjon čini to u drugom smjeru.

Ova staza nudi vam priliku da laganom šetnjom doživite pitomu stranu kanjona Zrmanje, a prizori koji se otvaraju iza svake okuke na rijeci obilato nagrađuju vaš neveliki hodački trud.

Zrmanja_-_Jankovica_buk_-_2021-1 Jankovića buk

Jankovića buk

Četiri i pol kilometra uzvodno od Obrovca nalazi se prvi slap – Jankovića buk. Gledano od izvora, to je zadnji slap u toku Zrmanje. Rijeka je do njega u nivou mora, što znači da je i plovna. To omogućava turistički obilazak plovilima pa za posljedicu ima gužvu za ljetnih dana.

Ispod slapa riječna voda pomiješana je sa morem. Iznad slapa voda Zrmanje je pitka. Uz slap se nalaze ostatci nekoliko starih mlinova kao podsjetnik na neka davna vremena a danas kao turistička atrakcija, iako nisu uređeni za turističke posjete. Nastavite li hodati uzvodno stići ćete u Muškovce – najpoznatije izletište na Zrmanji sa slapom Berberov buk.
Jankovića buk je omiljeno izletište za turiste i kupalište Obrovčana. Iako je od ušća udaljen 17 kilometara, utjecaj mora je snažan, a vodostaj je podložan djelovanju oseke i plime.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea