franjo_kmet_denali_amerika-73869

[U OKU KAMERE] Franjo Kmet pred prepunim Hangarom govorio o usponu na najviši vrh Sjeverne Amerike – Denali

Objavio: Portal Poduckun

Kako se pripremiti za jedan ovako zahtjevan poduhvat? Što ponijeti?

Matulji – Proteklog četvrtka u prepunom je društvenom domu „Hangar“ u Matuljima gost bio poznati planinski i gorski vodič, Franjo Kmet. Franjo je osim toga voditelj planinarskih škola, visokogorskih tečajeva, sportsko-penjačkih tečajeva, ledenjačkih tečajeva. Ukratko, prenosilac znanja i iskustava.

franjo_kmet_denali_amerika-26359

Uz pomoć mnoštva prekrasnih slika i video isječaka odveo nas je najviši vrh Sjeverne Amerike – Denali, visok 6194 m. Ovaj uspon napravljen je u međunarodnom timu od osam članova, od koji su pet bili Hrvati, među kojima je bilo dosta poznatih imena. To su naša dva osvajača Everesta – Mario Celinić i Den Eror, putopisac i avanturist Davor Rostuhar, Franjo Kmet koji je bio i team leader te Sandra Merkler, jedina dama u ovom društvu. Ostala tri člana bili su Zlatko Jakovski, prof. dr. medicine iz Makedonije, Marius Purice, Rumunj s adresom u Dubaiju te Nepalac Jyamchang Bhote, koji je čak osam puta stajao na vrhu Everesta.

franjo_kmet_denali_amerika

Kako se pripremiti za jedan ovako zahtjevan poduhvat? Što ponijeti? Kako odraditi aklimatizaciju? Koje opasnosti vrebaju? Kako se osjećao na usponu? Koliko je zahtjevno biti vodič na tako zahtjevnoj turi? Odgovore na sva ta pitanja dobili smo tokom predavanja Franje Kmeta.

A sada nekoliko podataka o samom usponu i logistici. Svu hranu i opremu nosili su sa sobom cijelo vrijeme – ukupan početni teret kojeg je svaki član nosio bio je između 50 i 65 kilograma podijeljen u ruksak i sanjke. Računali su da će ekspedicija trajati 13 do 17 dana, a nosili su hrane za 22 dana u slučaju da se prolongira zbog nepovoljnih uvjeta i lošega vremena. Svaki dan su hodali i vozili između 7 i 10 sati. Nakon toga postavljali bi kamp na određenim mjestima koja su bila najsigurnija zbog brojnih ledenjačkih pukotina i opasnosti od lavina. Cijelo je vrijeme temperatura bila debelo ispod nule, a najčešće između -20 do najmanje -30°C.

franjo_kmet_denali_amerika-80761

Sljedeći cilj mu je uspon na Aconcagvu, najviši vrh Južne Amerike visok 6962 m koji će započeti za desetak dana. Sretno Franjo! Držimo fige za dobro vrijeme te siguran uspon.

Piše: Robert Koprivnjak

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea