Un_tuffo_nel_passato_kupaliste_bagno_Riviera__6_ Foto: arhiva

Drugi tjedan na Riječkoj rivijeri - ‘kamp’ na Preluku, Pećine, Delta i brodomaketarska utrka

Objavio: Portal Torpedo

Drugi tjedan srpnja donosi brojne šetnje i predavanja, vođene obilaske, radionice, ‘kamp’ na Preluku, kino na otvorenom i ‘Brodomaketarski Grand Prix’ niz Rječinu.

Rijeka – Nakon prošlogodišnjih kvartovskih festivala koji su okupili više od pet tisuća posjetitelja i susjeda, Urbani separe donosi Pozdrav s Riječke rivijere! - festival kojim se slavi sve ono lijepo i ružno riječke obale. Ulaskom u drugi tjedan festivala, posjetitelji su pozvani na brojne aktivnosti posvećene obalnom potezu Pećina, Preluka i centra Rijeke. Sve navedene aktivnosti su besplatne i za njih nisu potrebne prijave.

Početak tjedna uz predavanja, javno zdravstvo i akciju uređenja

U ponedjeljak 8. srpnja, od 19 do 20 sati, u zgradi exIvex na adresi Delta 5 održat će se predavanje Velida Đekića pod nazivom ‘Riječki slani val - mediteransko poglavlje gradske rock scene’.

Za one željne oplemenjivanja javnog prostora, u srijedu 10. srpnja od 18 do 21 sat održat će se akcija uređenja najljepšeg riječkog boćališta. Radi se o jogu iznad plaže Glavanovo, inače zatvorenom. Posjetitelji su pozvani zajedno zasukati rukave, a potom i odigrati partiju boća uz brojna osvježenja u suradnji s Riječkim boćarskim savezom. Istog dana, od 20 sati na platou plaže Hotel Park održat će se zanimljivo predavanje renomiranog karstologa Ive Lučića, a koje će povezati Pećine, dinarski krš i klimatske promjene. Istovremeno od 19:30 sati, na Mlaci će se odvijati posjet čuvenoj zgradi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Posjetitelje će kroz povijest Zavoda, kao i Mlake u pogledu susjedstva u kojem isti djeluje više od 120 godina, provesti povjesničarka Daina Glavočić, bivši ravnatelj Vjekoslav Bakašun, a uvodno se obratiti ravnatelj Željko Linšak te djelatnici. Mjesta za ovaj popularni vođeni posjet već su popunjena.

U četvrtak 11. srpnja, s početkom u 19:30 sati, na dnu parka Mlaka otpočet će vođena ‘industrijsko-poetična’ šetnja u organizaciji udruge FARO. Cilj šetnje je upoznati ulicu Milutina Barača, poznatiju kao Industrijska, uz čitanje poezije i proze riječkih autorica i autora.

industrijska_ulica_2022__2_ Foto: ilustracija

Petak s Pomorskim fakultetom, Deltom i Ivexom

U jutarnjima satima petka, od 10 do 12, Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci poziva na „dan otvorenih vrata“ - demonstraciju rada na suvremenim navigacijskim i brodostrojarskim simulatorima, kao i istraživanje Edukativne radionice na lokalitetu Lučica Torpedo. Obilasci će se odvijati na dvije lokacije. U glavnoj zgradi Fakulteta na adresi Studentska ulica 2, posjetitelji će moći raditi na VR simulatoru (predavaonica 408), malim navigacijskim simulatorima (predavaonica 423), te brodostrojarskom simulatoru (predavaonica 407). Prolaskom kroz hodnike Fakulteta moći će posjetiti izložbu. U Edukativnoj radionici Torpedo na adresi Milutina Barača 19, posjetitelje će profesori provesti kroz prostor, pokazati opremu, a moći će se upoznati s mogućnostima podvodne ronilice s pokaznim vježbama, kao i dronom i njegovim sposobnostima (u slučaju lošeg vremena aktivnosti na otvorenom će biti smanjene zbog sigurnosti ljudi i opreme).

Poslijepodne će nas, od 18 do 20 sati, odvesti u jednu od najneobičnijih zgrada centra Rijeke - exIvex na adresi Delta 5. Program ‘Ivex 2030’ donosi vođeni obilazak kuće koju dijele riječko Sveučilište, HNK Ivana pl. Zajca, brojna planinarska društva i niz umjetnika u 18 sati će održati arhitektica Ida Križaj Leko, voditeljica DELTALAB - Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam. Nakon obilaska zgrade uslijedit će razgovor o budućnosti riječke Delte uz ljetna osvježenja.

Paralelno, u 20 sati uz okupljanje ispred HNK Ivana pl. Zajca, riječki Kolektiv Igralke izvest će performativnu vođenu šetnju obalom riječkog centra. Kako najavljuje kolektiv, ‘Luka različitosti natječe se u inovativnim turističkim ponudama, a oformljen je i pobjednički specijalni tim koji već vješto osmišljava planova za razvitak Turrrbo turizma u Rijeci. Želite li znati više? Budite prvi koji će saznati sve o sigurnim rezultatima i osmišljenim projektima za centar Rijeke. O svijetloj i profitabilnoj budućnosti Rijeke, budućnosti bez straha i brige. Samo zabava, zabava prve lige.’

bulevard_delta_2024 Foto: ilustracija

Subota uz (auto)kampiranje na Preluku i ‘Brodomaketarski Grand Prix’

U subotu 13.7. s početkom u 17 sati na riječkom Kontu održat će se utrka brodomaketama niz Rječinu. Brodići izrađeni od naplavina, neovisno o uzrastu njihovih inženjera i graditelja, mogu se izraditi, doraditi te prijaviti na natjecanje putem prijavnice Hrvatskog saveza brodomaketara.

S druge strane, od 18 do 23 sata, posjetitelji su pozvani u hlad borova bivšeg Autokampa na Preluku. Iz privremenog šatorišta u 18 će sati krenuti niz eko-akcija s udrugom Žmergo, ambijentalno ozvučenje podmorja uz zalazak sunca pod vodstvom umjetnika Ive Vicića Arexa, razne zabavne drop-in radionice te zajedničko kuhanje pod vodstvom Akari Obo. U 18 sati će kod beach bara Preluk krenuti i vođena urbanistička šetnja u organizaciji Društva arhitekata Rijeka.

U 21 sat paralelno će se odvijati kino projekcija filma ‘Gazda’ (80’) Daria Juričana te promatranje zvjezdanog neba uz predavanje. Projekcija na starim moto tribinama odvija se u organizaciji projekta Film svima udruge Filmaktiv, dok će se radionica upoznavanja svemira održati pod vodstvom Astronomskog centra Rijeka. Posjetitelji su pozvani pridružiti se i pikniku na Preluku - uz donošenje vlastitih deka i ležaljka, hrane, igara i rekvizita.

U nedjelju, kao završni program festivala, očekuje nas predavanje Dr. sc. Lidije Butković Mićin, donoseći presjek razvoja riječke Rive nakon devastirajućih razaranja Drugog svjetskog rata. Predavanje će ocrtati kronologiju projekta, procese odlučivanja te rezultate urbanističkih i arhitektonskih zahvata. Izlaganje će se održati u nedjelju 14. srpnja od 19 do 20 sati, u zgradi exIvex na adresi Delta 5, a ulaz je slobodan.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea