Savicenta_-_Viteske_veceri-1

Duhovi srednjeg vijeka u srcu Istre

Objavio: Marin Aničić

Vitezovi i princeza, vještica Mare na lomači i duhovita glumačka družina - pod zidinama kaštela Morosini-Grimani atraktivnim igrokazom oduševljenoj publici dočarana je atmosfera Srednjeg vijeka

Vitezovi, vještice, princeza, srednjovjekovna glazba i zvonki zvukovi udaranja mačeva u metal oživljavali su duhove Srednjega vijeka u kamenom kaštelu Morosini-Grimani. Udruga “Kaštel Savičenta” osnovana je 2013. godine, inspirirana “Srednjevjekovnim festivalom” koji se održava svakog prvog vikenda u kolovozu u Svetvinčentu. Njezini članovi svake srijede tokom ljetne sezone upriličuju interaktivnu predstavu. Imali smo priliku prisustvovati posljednjoj izvedbi ovoga ljeta. Duhovita družina uvela je publiku u edukativnu priču o kaštelu već na placi ispred kaštela. Šandor Slacki, moderator, narator i glumac predstavljao je kaštel pričajući priču o srednjovjekovnom životu u Svetvinčentu. Kroz predstavu koja je počela na trgu pred vratima utvrde, publika je za glumcima ulazila u kaštel gdje ih je čekalo mnoštvo iznenađenja.

Savicenta_-_Viteske_veceri-2

Dvadeset članova udruge upregnulo je sve svoje snage kako bi na vjerodostojan način prikazali viteške borbe raznim oružjem. Učesnici se cijele godine educiraju i naporno treniraju jer su viteške borbe, sjekirom, mačem ili kopljem vrlo naporne i opasne. Stoga za predstavu moraju biti dobro uvježbani, kak bi se izbjegle povrede. Nakon viteških igara, inspiriran stvarnim događajem, slijedio je lov na vješticu Mare. Naime, žitelji Svetvinčenta su 1632. godine optužili travarku Mare Radolovich da je sklopila ugovor s vragom. Iako im je do nedavno pomagala, spalili su je na lomači u dvorištu kaštela Morosini- Grimani.

Savicenta_-_Viteske_veceri

Slijedio je interaktivni show u kojem djeca trabuchetom, vrstom manjeg katapulta gađaju roditelje balonima punim vode na što im oni odgovaraju istom mjerom. Za kraj, sva su svjetla prigušena. Pred publiku je izašlo osam vitezova sa bakljama. Pred očima zapanjene publike odigrani su žestoki dueli s upaljenim bakljama kao oružjem. Unutar zidina kaštela moglo se vidjeti samo svjetlo razigrane vatre i pametnih telefona kojima je publika snimala spektakl. U tren oka prošla su dva sata programa jer je vješta ekipa iz Svetvinčenta uspjela okupirati sva čula posjetitelja i raspiriti im maštu. Dogodine slijedi novi spektakl.

Savicenta_-_Viteske_veceri-3

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea