Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-6

[FOTO/VIDEO] Mala avantura snježnom cestom od Veprinca do Ćićarije

Objavio: Marin Aničić

Snijeg je konačno zabijelio naš liburnijski kraj. Doduše vrlo kratko. Nismo gubili vrijeme. Zaputili smo se od Veprinca prema Učki ali smo skrenuli na cestu za Račju Vas, uživali u blagodatima prirode i vidjeli Ćićariju u zimskom ruhu.

Nedavno nas je vrijeme počastilo i prvim snijegom na Liburniji. Dva dana je zvonio alarm za oluju na našim pametnim telefonima. Alarm je upozoravao na dugo očekivanu promjenu vremena koja će nam donijeti snijeg u gorju i buru na Jadranu.

Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-1-52071 Smjerokaz u Tumpićima i drveće pod snijegom

Sjedeći ujutro u toplini svog doma, obavljajući neke poslove za laptopom u stanju pripravnosti ako se stvarno i dogodi neko meteorološko čudo, zazvoni mi mobitel a s druge strane moj stari prijatelj Igor Cvijanović iz Kostrene, pomorac zaljubljen u prirodu koji je jedva čekao da počne padati snijeg kako bi se odvezao u prirodu sa svojim terencem. Ja sam imao obavezu posnimiti ovu nesvakidašnju pojavu u našem kraju i ne daj bože nekakve štete koje bi mogla nanijeti bura po Opatiji i okolici. Igor je imao ideju da malo otiđemo voziti po snijegu. Nije ni meni bila ta ideja mrska pa sam mu predložio da se nakon malo snimanja naših gornjih krajeva uputimo cestom od Veprinca prema Račjoj Vasi u Ćićariji. Dovezao se do Opatije vrlo brzo i tu je naša avantura počela. Kako smo se penjali od Ičića prema Poljanama već na Brdu je lijepo padao snijeg a malo iznad u Ladetima je već bilo sve Bijelo. Zaustavili smo se malo i u Tumpićima ispod Veprinca gdje smo vidjeli i nekoliko automobila kako ih zanosi a neke i okreće u zavoju pored spomenika.

Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-2 U Tumpićima podno Veprinca je prilično sniježilo

Nismo gubili vrijeme nego smo produžili cestom prema Učki. Cesta je bila bijela s jedno 5 cm snijega ali prohodna. Konačno smo stigli i do ceste za Račju vas, Ćićariju koju još ovdje zovu i Leprinačka cesta. Snijeg je gusto lijepo padao a mi smo uživali. Prošli smo Mala Sapca, Pilarnu i Vela Sapca tu i tamo izašavši iz auta kako bismo i omirisali ovu snježnu idilu.

Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-4 Igor Cvijanović (desno) i ja na cesti za Račju Vas, Leprinačkoj cesti ili kako su ju nekad zvali Napoleonskoj cesti

Snijega je bilo na cesti duž cijelog puta ali ne više od 10 cm. Po lokvama se vidjelo da se snijeg topi i pretvara u bljuzgavicu pa vjerojatno ako odemo za koji dan ponovo snijega neće više biti. Bilo je prilično toplo međutim nakon Velih Sapca počelo je okretati na buru te je vijavica sa sobom donijela i zahlađenje što smo osjetili došavši do Račje Vasi. Taj spektakl od bure je prilično kratko trajao a kako smo odlučili ne vraćati se istim putem produžili smo prema Rašporu te prošli kroz Trstenik, Dane i Vodice.

VIDEO

Još je puhalo a vjetar je hladnoću s okolnih brda spuštao prema dolje što je pridonijelo i priličnom padu temperature. Zima je probijala kroz sve slojeve odjeće. Na putu prema Munama smo zatekli bugarski par koji je zapeo na cesti. Kako su nam rekli, došli su iz Slovenije a idu za Zagreb pa traže autocestu. Nakon guranja i proklizavanja bili smo sretni što auto nije završio u kanalu mada mu je malo falilo. Odlučili smo se na šlepanje ali dok je Bugarin tražio oko za zakačiti sajlu pojavila se i ralica koja je na obostrano zadovoljstvo riješila problem.

Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-11 Zadovoljni Bugarin vozi za ralicom od Vodica prema Munama

Uvjerili smo se da su cestari vrlo brzo reagirali na snijeg te smo na putu sreli još jednu ralicu koja čisti dio ceste na području Općine Matulji. Pretpostavljamo da je ralica koja je spasila naše Bugare čistila na području Općine Lanišće. Tu je našoj avanturi kraj a možete pogledati i video koji smo snimili na našoj kratkoj avanturi.

Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-14 Širenje ceste - usprkos lošem vremenu radovi na cesti od Žejana prema Zvonećima se nastavljaju
Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-13 Detalj iz Muna
Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-9 Zvonik u Vodicama
Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-5 Negdje na pola puta od Veprinca prema Račjoj Vasi
Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-8 Tih zimski krajolik na Ćićariji
Cicarija_-_voznja_snjeznim_bespucima-7 Na cesti od Rašpora prema Trsteniku

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea