Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-3-42513

[FOTO/VIDEO] Mudrost biljaka - dišni putevi

Objavio: Portal Lanterna

Smreka, uskolisni trputac i majčina dušica pomoći će vam da ponovo prodišete punim plućima.

Marta Blažević, mag.biol.oecol.

Predstavljamo vam biljke koje će vam pomoći u prevenciji prehlade, ali i biti uz vas ukoliko vas muči grlobolja, kašalj ili neka druga vrsta tegobe dišnih puteva. Uz ove ćete biljke ponovno prodisati punim plućima.

SMREKA (Picea abies)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-1-30614

Mladi izdanci smreke jasno se razlikuju od starijih grana po boji. Naime, izdanci imaju mekane iglice, intenzivno svijetlozelene boje. Vojnici su ih jeli sirove za vrijeme svjetskih ratova kako bi pobijedili skorbut s obzirom da iglice obiluju vitaminom C. Od mladih izdanaka se danas radi sirup koji olakšava grlobolju i dišne tegobe.

USKOLISNI TRPUTAC (Plantago lanceolata)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-48367

Mladi listovi se mogu jesti sirovi ili kuhani, ali je preporučljivo prije pripreme odstraniti žile.
Samljevene sjemenke se mogu usitniti i dodati raznim vrstama brašna za pripremu namirnica. Antibakterijska svojstva prisutna u listu trputca pomažu kod tretiranja rana. Za prvu pomoć kod manjih rana ili ogrebotina, dovoljno je otkinuti list trputca, lagano ga sažvakati u ustima te nanijeti izravno na ranu. Naravno, preporučljivo je prethodno list oprati.

MAJČINA DUŠICA (Thymus serpyllum)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-2-04283

Ova biljka je bogata eteričnim uljima koji joj daju karakterističan miris, ali i glavna ljekovita svojstva. Antiseptička i antioksidativna svojstva pomažu kod jačanja imuniteta te raznih dišnih tegoba poput astme, laringitisa, bronhitisa. Blagotvorno djeluje i na probavu jer čisti organizam od toksina i crijevnih parazita. Potiče otežanu probavu te smanjuje nadutost. Nije preporučljivo koristiti u trudnoći!

VIDEO

Za one koji žele znati više, prijavite se na radionice Mudrost biljaka koje organiziramo više puta mjesečno.

Foto i video: Marin Aničić

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea