otvaranje_kuce_halubajskega_zvoncara_2024__10_

[FOTO/VIDEO] Otvorena Kuća halubajskega zvončara

Objavio: Tara Tomić

Kuća je otvorena u 15 sati, simbolično za 15 godina koliko je trebalo od inicijalne ideje pa do današnjeg otvaranja. Veliku fotoglaeriju ( koju ćemo uskoro proširiti ) i video zapis pogledajte u nastavku teksta...

Viškovo - Svečano je otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu. Riječ je o jedinstvenom objektu u kojem se na jednom mjestu prikazuje tradiciju Halubajskih zvončara, ali i ostala nematerijalna kulturna dobra koja se nalaze na području Općine, a upisana su na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine: Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Umijeće suhozidne gradnje i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

kuca_halubajskega_zvoncara-65370

Kuća će biti i dom Udruge Halubajskih zvončara te mjesto na kojem će se nove generacije moći upoznati s običajima Halubajštine kao i mjesto okupljanja kako mještana, tako i turista. Prostire se na 1500 metara kvadratnih, a oko nje je i Park skulptura s mitskim bićima iz lokalnih legendi poput Mraka, Štrige, Fudlaka, Malika, Diva, Kresnika.

Kuća je otvorena u 15 sati, simbolično za 15 godina koliko je trebalo od inicijalne ideje pa do današnjeg otvaranja.

kuca_halubajskega_zvoncara-12569

Svojim dolaskom svečanost je uveličao i predsjednik RH Zoran Milanović, a sudionike su pozdravili i načelnica Općine Sanja Udović, riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir Host, ravnatelj Kuće Dominik Damiš, izaslanik predsjednika Sabora RH, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić te izaslanik ministrice kulture, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec. Istaknuli su veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta koji će biti središnje mjesto društvenog i kulturnog života zajednice, ali i očuvanja baštine.

otvaranje_kuce_halubajskega_zvoncara_2024__15_

Uz brojne ugledne goste, mještane i same zvončare, svečanosti je prisustvovao župan Zlatko Komadina sa suradnicama. U svom je obraćanju istaknuo bogatstvo ovog kraja i Primorsko-goranske županije prirodnom i kulturnom baštinom koju moramo čuvati i prenositi s koljena na koljeno. Čestitao je stanovnicima Viškova i halubajskim zvončarima na reprezentativnom objektu koji će imati upravo tu zadaću.

Okrunjen pohodom zvončara, u prigodnom programu nastupili su i mići Halubajski zvončari, Ivana Marčelja, KUD Halubjan, sopilaši Branko Brnić i Klaudije Dunato, Ženski pjevački zbor Učka, Limena glazba Marinići, plesači potresujke, Čakavčići OŠ “Sveti Matej”, Halubajske mažoretkinje, Halubajke Viškovo, zvončarska glazba.

kuca_halubajskega_zvoncara-95762

Ovaj kapitalni projekt vrijedan je oko 5,8 milijuna eura, a realiziran je u okviru projekta „Povežimo se baštinom“ u kojem sudjeluju gradovi i općine koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka.

VIDEO

Foto Galerija: Otvoenje Kuće halubajskega zvončara

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea