GLAGOLJICA_02_KURZIVNA_GLAGOLJICA_,_SKUP_KURZIVNA_GLAGOLJICA_,_FILOZOFSKI_FAKULTET_,_08-11-2023 Foto: arhiva

Hrvatska glagoljica i glagoljaštvo u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob

Objavio: Marina Pauletić

Sanja Zubčić redovita je profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Rijeka - U utorak, 23. travnja u 17 sati u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka (Dolac 1), održat će se terenska nastava „Hrvatska glagoljica i glagoljaštvo“ prof. dr. sc. Sanje Zubčić u sklopu programa Sveučilišta za 3. dob. Program je namijenjen osobama starijima od 55 godina s minimalno završenim srednjoškolskim obrazovanjem. Sudjelovanje je besplatno i prijave nisu potrebne.
Zanimljiva će se priča o postanku glagoljskoga pisma, njegovoj strukturi, razvoju i dosezima na hrvatskom tlu te o glagoljaštvu kao kompleksnom kulturnom fenomenu koji čini temelj hrvatske kulture ispričati uz primjerene eksponate „Izložbe glagoljice“. Sudionici i sudionice će na radionici savladati temelje pisanja i čitanja uglate glagoljice.

Sanja Zubčić redovita je profesorica na Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Magistrirala je i doktorirala s temama iz čakavske akcentologije, a danas je primarno područje njezina interesa hrvatsko glagoljaštvo. Objavila je dvije autorske knjige i pet uredničkih knjige te pedesetak znanstvenih radova, sudjelovala je na brojnim znanstvenim simpozijima u zemlji i inozemstvu, održavala je predavanja na brojnim svjetskim sveučilištima te je sudjelovala na znanstveno-istraživačkim projektima, među kojima se posebno ističe Znanstveni centar izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo pri Staroslavenskom institutu u Zagrebu. Bila je voditeljicom UNIRI projekta Liber Fluminensis – prilozi za proučavanje hrvatskoga jezika u djelima riječkih tiskara do 20. stoljeća. Rado i često sudjeluje u projektima popularizacije znanosti.

Sveučilište za 3. dob program je Sveučilišta u Rijeci koji se provodi uz financijsku potporu Upravnog odjela Grada Rijeke – Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života. Predavanje i vodstvo izložbom organizirano je u suradnji sa Sveučilišnom knjižnicom Rijeka. Više informacija možete naći na linku.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea