udruga_mook-08312

[INTERVJU] Slađana Čolović: Udruga MOOK od sada i na Grobniku

Objavio: Nikola Cvjetović

- Naše radionice su stvarno za sve uzraste i uistinu mislimo da nikad nije kasno, kazala je Slađana Čolović.

Razgovarali smo sa Slađanom Čolović, akademskom glazbenicom i profesoricom gitare, ali i umjetničkom voditeljicom udruge Muzika u koracima MOOK. Kako se rodila ideja o osnivanju udruge, tko se sve može pridružiti i još štošta drugo pročitajte u intervjuu u nastavku.

1. Kao profesorica gitare radite u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci te kao vanjski suradnik u Glazbenom odjelu škole Kastav, a u udruzi ne samo kao profesorica gitare već i mandoline u Milohnićima na Krku i u Kaštelu Grada Grobnika. Aktivno svirate u različitim kombinacijama i stilovima glazbe. Jeste li i osnivačica udruge? Kako se je rodila ideja i jeste li u ove tri godine koliko udruga djeluje uspjeli ostvariti barem dio ciljeva i planova? Na što ste posebno ponosni, a što je još u fazi ostvarivanja?

Ideja o osnutku udruge rodila se nekako prirodno i spontano. Glavni krivci smo Eni Molnar Božić i ja koje smo uz kavu razmišljale kako promijeniti svijet na bolje, barem onaj mali krug oko nas i došle na ideju Glazbenog kampa, baš u mjestu gdje se uz tu kavu dobro skuhala i cijela ideja udruge. Brzac kao mjesto osnutka te Milohnići koji su izvorno polazište same udruge i baza svih naših ideja. Prekrasna zgrada Društvenog doma koja je nekad bila škola udomila je naš mali kreativni svijet. I sve se nekako odmah činilo da je na pravom mjestu i u pravo vrijeme mada je taman bio cijeli kolaps oko covida i neki drukčiji uvjeti življenja svakodnevnice.

Uz ideju Glazbenog kampa kao centralnog projekta udruge odmah smo htjeli ponuditi i samim mještanima nešto kroz cijelu godinu tako da smo uz naše kolege mentore zdušno počeli putovati svaki tjedan iz Rijeke u „centar svita“ Milohniće i tamo malo po malo kroz sad već četvrtu sezonu okupili mnoštvo djece i odraslih kroz glazbene i baletne radionice te radionice Pokreni se uz glazbu za brigu o zdravlju tijela a samim time i duha.

Ponosni smo na sve ljude koje udruga okuplja - organizacijski tim, logistiku, mentore, prijatelje i obitelj koji su nam uvijek podrška u svemu što radimo, na naše polaznike, ljude koji podržavaju naše male i velike klince na njihovim nastupima i sve koji naš rad prepoznaju i podupiru ga.

Nove ideje imamo skoro na mjesečnoj bazi jer je želja za napretkom i pomicanjem vlastitih granica izuzetan motivator, trudimo se slušati potrebe polaznika i pružiti im svake godine sve više različitih i kvalitetnih sadržaja za sve uzraste.

sladana_colovic_

2. Glazbene i plesne radionice u udruzi osim što imaju originalne i presimpatične nazive, zapravo nude mnoštvo toga - od učenja sviranja instrumenata poput gitare, mandoline, bubnjeva, harmonike, violine do ukulele, pjevanja i radionice naziva „Nikad nije kasno“ s napomenom da je za sve koji nisu imali priliku ranije uživati u glazbi. Osim u Milohnićima na Krku, sada ste i na novoj lokaciji u Kaštelu Grada Grobnika. Tko su polaznici koji se mogu pridružiti radu udruge? Početnici, glazbenici te kojeg uzrasta?

Hvala što ste prepoznali naš trud oko smišljanja imena svake radionice, to nam uvijek posebno zadovoljstvo. Osim Milohnića imamo na otoku Krku radionicu bubnjeva ili „Uhvati ritam“ u Puntu te dvije nove lokacije od ove jeseni a to su Dražice, općina Jelenje i sad najnovija od ove 2024.g. Kaštel Grada Grobnika u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Grobnišćine.

Naše radionice su stvarno za sve uzraste i uistinu mislimo da nikad nije kasno. Najranije je za djecu predškolske dobi radionica „Music start“, uzrasta od 4 do 6 godina, sve individualne su 6 ili 8 godina ovisno o instrumentu do „bez limita“.

Mentor je tu da pomogne svakom polazniku da napreduje ako ima ranije predznanja ili da krenu od samih osnova dalje u smjeru kojim se odluče razvijati. U glazbi je to od klasične glazbe do različitih stilova moderne glazbe, a od plesnih radionica smo jako ponosni na naše balerine i na činjenicu da razvijamo baletnu umjetnost na otoku Krku.

udruga_mook_sladana_colovic

3. Bez dobrog tima ništa ne bi bilo ovako uspješno pa da se osvrnemo i na impresivnu listu mentora koji vode sve gore navedeno. Jedan od mentora, kojem ste i Vi osobno prethodno bili mentor, Sergej Božić je trenutno medijski blizak široj javnosti. Vas smo na početku pitali što Vas je motiviralo da osnujete udrugu, ali za kraj nas zanima što motivira vaše polaznike i što ih najviše veseli?

Tako je. Kao što se kaže da za odgoj djece treba cijelo selo, tako i da bi mi sve uspijevali održati na visini zadatka, godišnje radionice te Glazbeni kamp i od ove godine prvo Međunarodno gitarističko natjecanje, treba cijela vojska ljudi, s naglaskom na ovo LJUDI. To su prije svega prekrasni ljudi koji vole ono što rade i svi skupa želimo to prenijeti na nove naraštaje jer kultura nije od presudne važnosti ali je izuzetno važna za kvalitetu života i cijele zajednice. Mogu reći da sam izuzetno sretna što imamo takvu ekipu u samoj udruzi ali i oko nas koji nam pomažu u svemu. Istaknula bi sada svakako Branka Karabaića i TZ općine Punat te sve sponzore i partnere koji su prepoznali značaj Glazbenog kampa i samog natjecanja ove godine u Puntu.

Što se tiče Sergeja, prije svega sam ponosna na njega jer radi ono što voli i što je oduvijek slijedio svoje snove. On je na neki način i pokrenuo cijelu ovu priču jer je bio moj učenik gitare u osnovnoj školi i to moram reći jako dobar ali je ljubav prema pjevanju i tom načinu izražavanja bila jača i veća pa sam mu pomogla da ide dalje u tom smjeru. Tada je Eni s početka ove priče bila mama učenika, a s vremenom je to prešlo u divno prijateljstvo i nakon toga kava po kava i evo naših ideja i Muzike u koracima.

Želimo okupiti u mentorskom timu ljude koji žive umjetnost jer to se jednostavno mora tako živjeti non stop i posebno pružiti mladim ljudima priliku za dobar start, za kreativnost uz našu podršku. Iskreno ne znam ni dal' to čovjek sam bira ili bude nekako izabran ali to je posebna ljubav, puno rada i odricanja ali vrijedi svakog trenutka. Ponosna sam na sve svoje kolege mentore i mentorice radionica, kampa i natjecanja, na cijeli naš tim gdje svatko obavlja svoj dio posla, na to što smo u srcu još uvijek kao djeca i što imamo dovoljno ludosti i energije za borbu s vjetrenjačama.

Tko želi vidjeti što i kako radimo te upoznati naše mentore može doći na event Noć muzeja u Kaštelu u organizaciji Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine koji će se održati u petak, 26.siječnja u popodnevnim satima.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea