krijes_kres

Ivanjske noći u srcu Učke uz paljenje krijesa i pripovijedanje priča

Objavio: Marina Pauletić

Upravo na dan ljetnog solsticija kada je dan najduži, a noć najkraća i kada slavimo dolazak ljeta - palimo krijes.

Učka - Planinarsko društvo „Opatija“ najavljuje događanje pod nazivom „Ivanjske noći“ koje će se održati 21. lipnja s početkom u 20:00 sati na ledini ispred starog odmarališta INA na Učki.

Upravo na dan ljetnog solsticija kada je dan najduži, a noć najkraća i kada slavimo dolazak ljeta - palimo krijes. Posjetitelji će pod okriljem noći uživat u zanimljivom programu kojeg smo osmislili za sve ljubitelje ljetnih večeri, šumskog zraka, pjesme, pripovijedanja, druženja i dakako svjetlosti ivanjskog krijesa.

Budući da se ove godine obilježava 150 godina od rođenja Ivane Brlić Mažuranić, organizatori su pripremili pripovjednu poslasticu u izvedbi profesionalne pripovjedačice priča, Sabine Gvozdić koja će na Ivanjskim noćima ispripovijedati jednu od mnogih Ivaninih bajki. Ova magična pripovjedačica, fetiva Ogulinka, često je viđena diljem Hrvatske, a posebno u Ivaninoj kući bajki gdje pripovijeda priče malima i velikima.

Petak, 21. lipnja ujedno je i Svjetski dan glazbe kada glazbenici diljem svijeta nastupaju na lokacijama atipičnim za nastupe i izvedbe. Zato će na Ivanjskim noćima nastupiti riječki mješoviti zbor, Vokalni studio Rijeka. Fantastična akustika ledine okružene dubokom šumom omogućit će nezaboravno glazbeno iskustvo za sve ljubitelje glazbe i etno pjesama kvarnerskog, istarskog i međimurskog kraja.

Bit će tu i izvedbe dvoje kvarnerskih pjesnika, Biljane Čučak i Luke Skorića čiju će poeziju čitati nekoliko lijepih žena obasjanih svjetlošću krijesa.

Planinarsko društvo „Opatija“ ovim događajem obilježava više važnih obljetnica, naime 2024. godina je godina u kojoj obilježavamo 150 godina rođenja Ivane Brlić Mažuranić, 150 godina planinarstva u Hrvatskoj te 180 godina turizma grada Opatije.

„Od neolitika ljetni suncostaj kroz mnoga je stoljeća ostao važan trenutak godišnjeg ciklusa, a slavlja su se održavala u predvečerje, što se smatralo stvarnim početkom dana. Stoga pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u smiraj dana na Učki da zajedno proslavimo dolazak ljeta uz krijes!“, pozivaju organizatori.

NAPOMENA!

„Za ovu manifestaciju postoji dress code. Naime, za Ivanje se tradicionalno nosilo bijelo ili svijetlo plavo, pa pozivamo da dođete u ovim sviježim i laganim bojama. Dakako, savjetujemo da gosti ponesu sa sobom dekicu ili jastučić kako bi bilo ugodnije sjediti na travi i pratiti program. U slučaju kiše i lošeg vremena događanje se neće održati“, poručuju organizatori.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea