dan_planeta_zemlje_korzo_-58409

KD VIK na Korzu obilježio Dan planeta Zemlje: Koristite riječke špine i čuvajte pitku vodu

Objavio: Sanja Monar

KD VIK je ovom prilikom dijelio građanima VIK-ove staklene boce s vodom iz riječkih špina, uz jasnu poruku – koristite riječke špine, čuvajte vodu i smanjite jednokratni plastični otpad.

Rijeka - Svake godine 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje kako bi se podigla svijest ljudi o važnosti očuvanja prirodnog okoliša. Očuvanje planeta i njegovog vodnog bogatstva održivim razvojem i djelovanjem, imperativ je mnogih svjetskih institucija i organizacija posvećenih zelenom pokretu. Voda i vodeni ekosustavi čine 70% našeg planeta, a samo 1% na svijetu svih vodenih masa otpada na onu pitku i zato je iznimno važno da ju štedimo i čuvamo.

Tako je danas na Korzu bio postavljen „Zemljin labirint“ – simbol pozitivnog i negativnog odnosa čovjeka prema okolišu i prirodi koja ga okružuje. Dio labirinta bio je zagađen otpadom, a dio očuvan i čist. Dualna priroda ovog eksponata predstavlja kontrast čovjekovog djelovanja prema prirodi – ispravnog i štetnog, uz naglasak na posljedice pojedinačnog izbora, a poruka je da planet za buduće generacije možemo očuvati jedino ispravnim djelovanjem i odgovornim ponašanjem.

dan_planeta_zemlje_korzo_-40796


Projekt se provodio u suradnji s Eko centrom mladih čuvara okoliša Društva „Naša Djeca“ Rijeka, NZZJZ PGŽ, JU Priroda i Primorsko-goranskom županijom, a sudjelovat će mladi čuvari okoliša iz Srednje Ekonomske škole “M. Mirković”, srednje građevinsko-tehničke škole i OŠ Kozala.

KD VIK je ovom prilikom dijelio građanima VIK-ove staklene boce s vodom iz riječkih špina, uz jasnu poruku – koristite riječke špine, čuvajte vodu i smanjite jednokratni plastični otpad.

dan_planeta_zemlje_korzo_

Kako poručuje KD VIK odgovornost zaštite i očuvanja okoliša i pitke vode je na svima nama, pa i građani malim promjenama u svakodnevnim navikama mogu postići značajne uštede koje će se pozitivno odraziti ne samo na mjesečni račun, već i na buduće generacije. Sprječavanjem kapanja, curenja i neracionalnog korištenja vode možete uštedjeti i do 30 litara vode po stanovniku na dan.Također, digitalizacija poslovanja i usluga čini važan korak u očuvanju okoliša i vodnih resursa. Za proizvodnju jednog A4 papira potrebno je prosječno 7,5 litara vode – dovoljan razlog da korisnici počnu koristiti digitalnu uslugu MojVIK te sve mjesečne račune i obavijesti započnu zaprimati u digitalnom obliku. Obavijesti o uvećanoj potrošnji vode i mjesečni računi šalju se direktno na mail korisnika, koji u svakom trenutku imaju uvid u potrošnju i eventualno nepodmirene račune- i to bez gužvi i čekanja u redovima.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea