Krunoslav_Nujic_-_promocija_knjige_Burnout-3

[VIDEO] Krunoslav Nujić - Burnout pogađa sve sfere našeg života

Objavio: Marin Aničić

Autor knjige "Burnout - priča o nama", Krunoslav Nujić je i sam prošao kroz katarzu burnouta ispričao je priču o sve češćem ali ne dovojno prepoznatom problemu koji pogađa naše društvo.

Krunoslav Nujić, doktor znanosti i biologije, te tjelesno orijentirani psihoterapeut, autor je knjige "Burnout - priča o nama". U svom djelu, Nujić dijeli osobno iskustvo s fenomenom burnouta, te iznosi teorijske uvide i praktične savjete za suočavanje s ovim sveprisutnim problemom.

Krunoslav_Nujic_-_Burnout-3

Knjiga se bavi uzrocima burnouta, načinima na koje se može riješiti, te ulogom pojedinaca i društva u izazovima koje burnout donosi. Burnout, definiran kao stanje fizičke, emocionalne i mentalne iscrpljenosti uzrokovano dugotrajnim stresom, može se dogoditi bilo kome, bez obzira na dob, zanimanje ili životne okolnosti. Ovaj sindrom može dovesti do ozbiljnih mentalnih problema poput depresije, anksioznosti, pa čak i paničnih napada.

Krunoslav_Nujic_-_Burnout-71302

Nujić ističe da se burnout manifestira kroz razne psihosomatske simptome poput glavobolja, probavnih problema, nesanice, tjeskobe i depresije. Prepoznavanje problema u početku je prilično teško jer su simptomi blagi i često se pojavljuju u obliku nezadovoljstva na poslu, manjka entuzijazma i motivacije.

U svojoj knjizi, Nujić naglašava važnost sagledavanja uzroka problema te promjene načina života kako bi se dugoročno riješio problem. Također, kritizira zdravstveni sustav koji često ne prepoznaje i ne tretira burnout na pravi način, nudeći površna rješenja koja pokušavaju riješiti simptome, ali ne i uzroke problema.

Krunoslav_Nujic_-_Burnout-1

Nujićeva knjiga poziva na dublju analizu i povećanje svijesti o problemu burnouta, te pruža smjernice za suočavanje s ovim izazovom kroz promjenu životnog stila i povećanje svjesnosti o vlastitim potrebama i granicama.

U našem videu možete pogledati kratki razgovor s autorom koji smo napravili nakon njegove promocije knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Viktor Car Emin Opatija povodom Noći knjige.

VIDEO

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea