Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-29784

[FOTO/VIDEO] Mudrost biljaka - bazga, breza, listovi kupine, maline i jagode

Objavio: Portal Lanterna

Predstavljamo vam proljetno-ljetni miks biljaka koje pomažu vašem organizmu da se očisti od nakupljenih toksina, te dobije sve potrebne minerale i vitamine za jak imunitet.

Autorica: Marta Blažević, mag.biol.oecol.

BAZGA (Sambucus nigra)

Svima je dobro poznat osvježavajući sok ili zdravi desert od pohanih cvatova bazge. No, malo tko zna da cvjetni bazgin macerat pegla bore, zar ne?

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-2-62938

Naime, takav macerat omekšava kožu, djeluje protuupalno te jača njenu elastičnost, a time bore postaju manje vidljive. Uvarak se od davnina koristi za ispiranje upaljenih očiju te je koristan napitak kod vrućice jer poticanjem znojenja snižava tjelesnu temperaturu.

LISTOVI KUPINE, MALINE I JAGODE

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-4 Listovi maline

Čajna mješavina od mladih listova kupine, maline i jagode koristi se kao zdravi napitak za poboljšanje krvne slike.

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-1-90684 Listovi kupine

Zbog obilja minerala, poput kalija, magnezija i željeza te biološki aktivnih tvari ova mješavina pomaže kod mnogih tegoba, od slabokrvnosti do rješavanja kožnih osipa. Pije li se nezaslađen, pogodan je i za dijabetičare.

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-5 Listovi šumske jagode

BREZA (Betula pendula)

Mladi listovi breze bogati su vitaminom C i E te se izdanci mogu čak jesti sirovi u salatama ili kuhani u varivima, juhama i slično. Listove češće koristimo za čaj obzirom da brezino najpoznatije djelovanje je antireumatsko, odnosno pomaže u rješavanju kiselosti iz tijela.

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-6-41683 Lišće breze

U vremenima kad su se ljudi hranili izravno iz šume, unutrašnjost kore se koristila kao izvor škroba. U nordijskim zemljama poznat je običaj bušenja kore breze za izvlačenje njenog soka slatkastog okusa u rano proljeće prije prolistavanja. Ipak, ne bismo preporučili takvu upotrebu obzirom da svako bušenje predstavlja otvorenu ranu za stablo te cijeli proces sam po sebi oslabljuje stablo.

VIDEO

Za one koji žele znati više, prijavite se na radionice Mudrost biljaka (https://astra-divina.com/velika-skola-prirode/mudrost-biljaka/) koje organiziramo više puta mjesečno.

Autorica Marta Blažević, mag.biol.oecol., vlasnica je obrta Astra Divina iz Gorskog kotara.

Video i fotografije: Marin Aničić

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea