Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-2

[FOTO/VIDEO] Mudrost biljaka - macerat od nevena

Objavio: Marin Aničić

Marta Blažević objašnjava kako napraviti macerat od cvijeta nevena. U ciklusu "Mudrost biljaka" saznat ćete više o recepturama za pripravke od samoniklog bilja.Autor: Marin Aničić

Marta Blažević je biolog-ekolog iz Voloskog koja se sa svojom obitelji, kćeri Asjom i suprugom Amirom prije pet godina doselila u Hrib iznad Gerova. Oduvijek ju je zanimalo samoniklo bilje, posebice jestivo i ljekovito bilje. Kako je došla na imanje u planinama i samim tim bila okružena prirodom, počela se intenzivnije baviti izradom proizvoda za kućnu ljekarnu i kozmetiku.

Nakon ljetne pauze nastavljamo s prezentiranjem raznih receptura od samoniklog bilja koje Marta priprema u ciklusu “Mudrost biljaka”. Na redu je pripravak od cvijeta nevena.

VIDEO

“Neven od kojeg spravljam svoje prirodne pripravke, berem u vrtu gdje ga sijem u rano proljeće. Za nekoliko mjeseci, cijeli se vrt prelijeva žuto-narančastim nijansama njegovih cvjetova jer obilno cvjeta, a što ih češće berete, to više cvjetaju. Najbolje ih je brati za najjačeg sunca jer su upravo tada cvjetne glavice širom otvorene. Osim ljekovitosti za nas, neven je koristan i za vaš povrtnjak jer tjera štetnike poput nematoda.” – kaže Marta.

Receptura za macerat od nevena (Calendula officinalis)

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-06237

Najprije je potrebno odvojiti latice od svježe ubranih cvjetova nevena te ih prosušiti kako ne bi došlo do kvarenja macerata. Ja ih sušim u sušioniku na temperaturi od 35 do 40 stupnjeva. Suhim laticama ispuniti staklenku do polovice zapremnine te preliti uljem po želji do vrha.

Osobno jako volim hladno prešano kokosovo ulje u kombinaciji s nevenom. Oboje su blagi pa se mogu koristiti i na nježnoj dječjoj koži, a kokos ujedno miriše božanstveno. Staklenku dobro zatvoriti i držati 40 dana na toplom mjestu jer će se u protivnom kokosovo ulje skrutnuti. Ljekovitost iz latica nevena neće moći prodrijeti u ulje, a to nam je cilj. Važno je svakoga dana nježno okrenuti ili promućkati staklenku da se potakne proces maceracije. Slično kao i kod cijeđenja tinkture, koristi se filtar za kavu. Trebati će Vam puno više strpljenja za cijeđenje ulja jer je proces zaista spor.

No, nemojte očajavati jer ćete za nagradu dobiti predivan melem kojeg možete koristiti kao labello, za tretiranje suhe kože, kod pelenskog osipa, za zarastanje rana i ožiljaka te kod opeklina.

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-1-06514

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea