Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-2-73104

[FOTO/VIDEO] Mudrost biljaka - priprema medvjeđeg luka

Objavio: Portal Lanterna

Medvjeđi luk obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i drugim aktivnim tvarima koje pospješuju naše zdravlje i imunitet. Njegove listove možete konzervirati u ulju ili pripremiti tinkturu.Autorica: Marta Blažević, mag.biol.oecol.

O ljekovitim svojstvima medvjeđeg luka pričali smo u prošlog epizodi tijekom branja, a danas se bacamo na pripremu.

Tinktura od medvjeđeg luka

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-36807

Nakon branja, listove treba dobro oprati i posušiti ukoliko ih želite konzervirati u nekom ulju. Ako radite tinkturu, onda listove nije potrebno osušiti. U čistu staklenku stavimo nasjeckane listove te ih prelijemo alkoholom. Za svoje tinkture koristim domaću voćnu rakiju s Hriba. Omjer biljnog materijala prema alkoholu je 1:5. Kao i kod drugih tinktura koje pripremam, pustim da mješavina odstoji oko 40 dana te alkohol zatim procijedim u staklenke od zatamnjenog stakla.

Medvjeđi luk – konzerviranje u ulju

Drugi način je konzerviranje listova medvjeđeg luka u ulju. Postoje mnoge recepture za pripremu pesta od medvjeđeg luka. No, ovaj put odlučili smo luk ostaviti neutralnim kako bi svaki kuhar imao mogućnost pripreme na način koji najviše voli. Od namaza sa svježim sirom, do humusa te pripreme kruha i drugih peciva. Na koji način vi koristite medvjeđi luk?
Tako konzerviran u ulju, čuva se u hladnjaku i troši u roku od mjesec-dva. Obzirom koliko je ukusan i zdrav, vjerujemo da će nestati i puno prije. Uslast!

VIDEO

Fotografije i video: Marin Aničić

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea