Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-90458

[FOTO/VIDEO] Mudrost biljaka - tinktura od vrkute

Objavio: Portal Lanterna

Tinktura od vrkute koristi se za sve vrste ginekoloških tegoba poput PMS-a i bolnih menstruacija, olakšava neugodnosti koje prate menopauzu te djeluje povoljno i na poticanje plodnosti.

Autorica: Marta Blažević, mag.biol.oecol.

Od prvih koraka do danas, svoje slobodno vrijeme najradije provodim u prirodi pa sam još kao mala naučila prepoznati neke osnovne ljekovite biljke poput majčine dušice, kadulje i metvice. Kasnije me znatiželja vukla da istražim gotovo svaku biljku koja nas okružuje jer se u toj golemoj botaničkoj raznolikosti krije još mnogo bilja koje može pomoći svakome od nas na razne načine, bilo kroz prehranu, bilo kroz njegu kože ili kao ljekoviti pripravak.

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-1-90672

Receptura za pripremu tinkture od vrkute (Alchemilla vulgaris)

Svježe ubrane listove vrkute, u narodu poznatije pod nazivom gospin plašt, usitniti i staviti u staklenku te preliti domaćom rakijom ili alkoholom. Omjer biljnog materijala i alkohola neka bude otprilike 1:5. Staklenku dobro zatvoriti te držati tako 40 dana uz svakodnevno lagano mućkanje okretanjem staklenke kako bi se potaklo prodiranje ljekovitih svojstava iz biljke u alkoholnu otopinu. Nakon toga, sadržaj procijediti kroz filter za kavu i pohraniti u bočicama od zatamnjenog stakla na suhom i hladnom mjestu. Rok trajanja može biti do 5 godina s tim da osobno najviše volim iskoristiti tinkture do iduće sezone i onda pripremiti svježe jer tada sadrže najviše ljekovitih svojstava.

VIDEO

Tinktura od vrkute koristi se za sve vrste ginekoloških tegoba poput PMS-a i bolnih menstruacija, olakšava neugodnosti koje prate menopauzu te djeluje povoljno i na poticanje plodnosti.
Vrkuta se bere tijekom proljeća i ljeta na gorskim travnjacima, najbolje za suha i sunčana vremena.

Marta_Blazevic_-_2021_-_Mudrost_biljaka-2-73062

Pozivamo vas na radionice „Mudrost biljaka“ u kojima možete saznati više o biljkama i stablima koja nas okružuju.


Autorica: Marta Blažević, mag.biol.oecol., vlasnica obrta Astra Divina iz Gorskog kotara

Foto i video: Marin Aničić

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea