mario_oberhofer_izlozba

Otvorena izložba „Plastificirani čovjek“ u Relativnoj galeriji

Objavio: Marina Pauletić

Mario Oberhofer je austrijsko-riječki umjetnik s ateljeom u Villachu.

Rijeka - Proteklog četvrtka u Relativnoj galeriji, Pomerio 18 u Rijeci otvorena je izložba „Plastificirani čovjek“ Marija Oberhofera, austrijskog umjetnika koji odnedavno ima i riječku adresu.

Dvadesetak slika, pretežno velikih formata, dio su serije kojom se autor bavi od 2019 g. pod nazivom „Heavy Crude“ („Teška sirova nafta“), koja prikazuje ljude u borbi preživljavanja s ljepljivim tekućim materijalima, što prijete da ih uguše. Teška sirova nafta je, prema autorovim riječima, polazna točka za početak masovne industrijske proizvodnje, a time i onečišćenja okoliša, kao blagoslov i prokletstvo u isto vrijeme. Od nafte se proizvodi plastika, materijal koji je promijenio svijet i do danas je neizostavan dio naše svakodnevice. Relativno brzo je koristan i poželjan materijal postao velik ekološki problem. Plastični otpad se ubrzano gomila i prijeti sveopćem zagađenju vode, zraka, zemlje i hrane. Štoviše, plastiku se danas smatra jednim od najvećih izazova 21. stoljeća, kojim se bave znanstvenici, politike razvoja društva i industrija reciklaže. Istovremeno, trend povećanja proizvodnje plastike nastavlja se, čime svjedočimo razornom i destruktivnom putu kojim ide svijet vođen logikom kapitala. Onom istom koja drži sve konce upravljanja, kao i kreiranja javnosti i „dizajniranja“ suvremenog čovjeka kroz napredne i superiorne tehnologije.

Može li se ovaj problem uopće riješiti? Možemo li zamisliti svijet bez plastike? Hoćemo li se naposljetku prilagoditi i postati plastični ljudi, pitala je kustosica galerije Dijana Lukić prilikom otvorenja izložbe.

Mario Oberhofer prikazuje metamorfozu ljudskog bića, koje mutira, pretvara se u ono što je sam stvorio, stopljen s materijalom. Učinak nelagode borbe čovjeka i ljepljive supstance pojačan je ekspresivnim slikarskim stilom s dominacijom crne i plave boje. Apstrahirani krajolici iza likova podsjećaju na opustošenu zemlju koja se potpuno distancirala od čovjeka, tog lošeg gospodara, koji je sad jedva prepoznatljiva ljepljiva silueta što će uskoro utonuti u ljepljivu masu. Ukupan utisak je drama koja nas uvlači u svoj kovitlac. Ne možemo zatvoriti oči pred ovom kataklizmičkom vizijom koja isto tako može postati realnost, ukoliko hitno ne istupimo iz zone komfora. Jer promjena će biti drastična i nimalo udobna. Ali prvo podizanje svijesti o potrebi promjene društvenog uređenja koje u korijenu ima pohlepu, egoizam i nepravednu raspodjelu svjetskih resursa, upravljanih iz centara velike nesvijesti, koji jednim pritiskom gumba lako mogu čovjeka vratiti na nižu civilizacijsku razinu, istaknula je Lukić.

Mario Oberhofer je austrijsko-riječki umjetnik s ateljeom u Villachu. Bavi se slikarstvom, grafikom i grafičkim dizajnom. Njegova centralna umjetnička tema je čovjek i njegovo nesvjesno, međuljudski odnosi kao i refleksije društvenih problematika na život pojedinca. Imao je niz samostalnih i grupnih izložbi u Austriji i inozemstvu i sudjelovao na mnogim međunarodnim slikarskim simpozijima i manifestacijama. Član je Kärntner Kunstverein.

Izložba će ostati otvorena do 8. lipnja, a može se razgledati u radnom vremenu Relativne galerije, od ponedjeljka do petka 17-20 sati i subotom 10-12 sati.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea