animafest_u_art_kinu_01 Foto: Art-kino

Pobjednici Animafesta Zagreb u Art-kinu

Objavio: Sanja Tumara

Najboljim filmom u konkurenciji hrvatskih naslova proglašen je film Žarko, razmazit ćeš dite! Milivoja i Veljka Popovića, koji je ujedno osvojio i nagradu publike, a temelji se na popularnom romanu u pričama U malu je uša đava slikarice i ilustratorice Tisje Kljaković Braić.

Rijeka – 34. Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u Art-kinu gostuje 13. lipnja u 21 sat sa selekcijom kratkometražnih animiranih filmova nagrađenih na ovogodišnjoj ediciji festivala te 14. lipnja u 21 sat uz blok AFN presents: That's What She Said koji čini osam istaknutih kratkometražnih animiranih filmova čije su autorice žene.

Pobjednički blok na veliko platno Art-kina donosi ukupno šest kratkometražnih animiranih filmova. Najboljim filmom u konkurenciji hrvatskih naslova proglašen je film Žarko, razmazit ćeš dite! Milivoja i Veljka Popovića, koji je ujedno osvojio i nagradu publike, a temelji se na popularnom romanu u pričama U malu je uša đava slikarice i ilustratorice Tisje Kljaković Braić. U filmu se nižu uspomene na jedno djetinjstvo u Splitu osamdesetih godina. Film je dirljiva posveta ljubavi jednog djeda i bake koji su davali sve od sebe da njihova unučica ne skida osmijeh s lica. Ovaj nas je film iznenadio toplim, dirljivim, a ujedno i duhovitim pristupom osobnoj i povijesnoj temi. Autori koriste različite tehnike animacije smjelo i inteligentno kako bi stvorili film originalnog i sirovog štiha, obrazložio je festivalski žiri.

Žiri Velikog natjecanja kratkometražnog filma Grand Prix je dodijelio belgijsko-nizozemsko-francuskom filmu Hotel Miracle redateljice Nienke Deutz. U obrazloženju žirija stoji: Film se suptilno i nijansirano bavi nevidljivom temom. Pripovijedanje je osjetljivo i daje nam nadu.

Isti je žiri Nagradu Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće uručio Nicolasu Braultu za kanadski film Entropijsko sjećanje. Autor bilježi proces raspadanja uspomena i uvlači nas u neki novi sloj ljepote, napisao je žiri.

Žiri Natjecanja filmova za djecu i mlade nagradu je dodijelio meksičko-francusko-mađarskom filmu Nube Diega Alonsa Sáncheza de la Barquere Estrade i Christiana Arredonda Narváeza. Nevjerojatno emocionalan film sa sjajnom pričom koja nas je dirnula u srce. Likovi su dobro nacrtani, super animirani i uz njih se lako može povezati. Stil animacije lijep je i tečan, a boje i kontrasti su predivni. Pola nas je plakalo. Perfektno, poručio je žiri.

Nagrada Zlatko Grgić za najbolji prvi film napravljen izvan obrazovne institucije otišla je južnokorejskom filmu Ponovno se roditi s tobom Inju Park (samostalna produkcija) za nježno unutarnje putovanje koje nas vodi u opojan svijet gubitka.

Nagrada Dušan Vukotić za najbolji studentski film dodijeljena je njemačkom filmu Karotika Daniela Sterlin-Altmana, za film koji nas je dirnuo duhovitim, originalnim i ljudskim prikazom odnosa. Dva lika dijele zajednički osjećaj osamljenosti tako što se nose s nizom fantazija koje ih previše ne razdvajaju, a možda ih čak i zbližavaju, ističe festivalski žiri.

U sklopu bloka AFN presents: That’s What She Said prikazat će se kratkometražni filmovi nagrađivanih i istaknutih animatorica: Iznad oblaka Vivien Hárshegyi, Haljina za finale Martine Meštrović, Mariupolj. Stotinu noći Sofije Melnik, Obiteljski portret Lee Vidaković, Konjunkcija Marte Magnuske, Preko krhotina Natálie Durchánkove, Pas, kruh i cvijeće sutrašnjice Michaele Mîndru, Hobotnica banana mišmaš Milanke Fabjančič i Sumnja Adele Križovenske.

Ulaznice za filmove su u prodaji, a dostupne su na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije u danu i putem stranice ulaznice.hr. Članicama i članovima Filmskog kluba Art-kina ulaz na program Animafesta Zagreb u Art-kinu u cijelosti je slobodan.

Više informacija pronađite na poveznici.

animafest_u_art_kinu_02

OGLASI

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea