hkd_na_susaku Foto: ilustracija

Premijera predstave „ARTissue: Lineage“ riječke koreografkinje i plesačice Kristine Paunovski na Port of Dance festivalu

Objavio: Marina Pauletić

Proces rada započinje intimnim pitanjem kao uporišnom točkom – kako možemo izraziti nešto što se tiče svih nas?

Rijeka - Drugi dan Port of Dance festivala, točnije utorak, 14. svibnja u 20 sati u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, rezerviran je za predstavu „ARTissue: Lineage“ riječke koreografkinje i plesačice Kristine Paunovski. Riječ je o koprodukciji HKD-a na Sušaku i grčke DAN.C.CE UNITIVA-e koji stavlja plesače s urban dance scene u izvedbu suvremenog plesa. Glazbu za predstavu rade i izvode uživo članovi Chamber Philharmonie Rijeka, a u predstavi plešu dvije riječke plesačice i dva hip-hop plesača iz Atene.

Proces rada započinje intimnim pitanjem kao uporišnom točkom – kako možemo izraziti nešto što se tiče svih nas? Može li osobno postati univerzalno ili to već je samim time što postoji.

Predstava „ARTissue: Lineage“ propituje vezu osobnog/intimnog i zajedničkog/univerzalnog, istražujući granice između ulično-klupskih plesnih stilova i suvremenog plesa te kako oni međusobno utječu jedni na druge. U fokusu je ples koji se isprepliće u svojim formama i stilovima. Vrijeme i mjesto u kojem živi potiče autoricu na propitivanje granica plesnih stilova. Gdje počinje i završava jedan stil? Da li ga, napuštanjem njegovog izvornog karaktera, oblikujemo u novu formu? Kako naslijediti i očuvati prošlost dok istovremeno postoji potreba za razvojem i probijanjem u drugost istih?

Predstava je dio istraživačkog procesa ARTissue u kojem Paunovski preispituje umjetničke prakse u odnosu s pokretom i tijelom te njihovom povijesti i korijenima. Autorica razgovor Lineagea započinje kao gost na American Dance Festivalu 2023. godine.

Predstava je nastala kao koprodukcija Hrvatskog kulturnog doma i DAN.C.CE Unitiva (Atena, Grčka), u sklopu plesne mreže Moving Balkans koju podupire Europska unija.

Cjelokupni program Port of Dance festivala koji traje do 18.5. nalazi se na adresi https://hkd-rijeka.hr/portofdance/.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea