rjecina_nabujala_2023__4_ Foto: arhiva

Urbani separe organizira vođeni obilazak starih bazena i Autotroleja

Objavio: Marina Pauletić

Ove subote, 11. studenog, Riječanke i Riječani imaju jedinstvenu priliku prijaviti se na đir inače nedostupnim prostorima Školjića, ali i upoznati probleme hidroakumulacije Valići.

Rijeka - Nakon događanja uz gornji i donji tok Rječine, Urbani separe nastavlja s ukazivanjem na razne probleme s kojima se naša jedina rijeka nosi, ali i nebrojene i jedinstvene posebnosti koje skriva. Ove subote, izmišljeni Park prirode Ričina poziva na otkrivanje nekadašnjeg zelenog šetališta uz rijeku te prvog zatvorenog javnog kupališta u Rijeci. Za sudjelovanje u aktivnosti potrebna je prijava s naznakom imena i broja posjetitelja, na e-mail: prijave@urbanisepare.org.

Vođeni obilazak Autotroleja i bazena na Školjiću održat će se u subotu, 11. studenog, od 11 do 12:30 sati na ulazu u riječki Autotrolej. Đir je zamišljen kao cjelina u kojoj će posjetitelji obići vozni park, autobuse, skladišta i radione uz zaposlenike Autotroleja, a zatim proviriti u nekadašnje kupalište uz znanja iskusne turističke vodičkinje Sonje Tudor.

wp-content/uploads/2019/02/turska-kupalj-bazen-skoljic-rijeka-1.jpgTurska kupelj, bazen Školjić

Što je Park prirode Ričina?

Riječka jedina rijeka, zanemarena Rječina, najnoviji je (izmišljeni) park prirode u zemlji. Prostor prirodne ljepote u kojem je ljudska aktivnost dozvoljena, no bez narušavanja sklada svega prisutnog. Kultivirano područje s naglašenim krajobraznim, odgojno-obrazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima. Svaki park prirode nastoji interpretirati i valorizirati svoju bogatu baštinu. To čini i ovaj. U Parku prirode Ričina ulice postaju planinarske staze, nogostupi odmarališta, a potporni zidovi vidikovci. Specifičnosti Rječine postaju endemske vrste o kojima se aktivno skrbi. On ukazuje na prirodne, kulturne, društvene, urbanističke i sve druge potencijale života i bivanja uz rijeku.

S obzirom da projekt PP Ričina do kraja godine donosi niz besplatnih aktivnosti, Urbani separe poziva na prijavu na ‘newsletter’ slanjem e-maila na prijave@urbanisepare.org.

Cjelogodišnji program udruge Urbani separe podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Grad Rijeka te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea