Veronika_Colak_Uravic-3

Veronika Uravić Čolak - svjetska nagrada riječkoj dizajnerici

Objavio: Marin Aničić

Veronika Uravić Čolak dva puta je dobila Reddot award za dizajn proizvoda. Veliko svjetsko priznanje za mali dizajnerski studio iz Rijeke.

Razgovarao: Saša Štimac

Staša Brozina i Veronika Uravić Čolak, dobitnice su jedne od najprestižnijih svjetskih nagrada. Riječ je o hrvatskom proizvodu koju je sa stručnjacima osmislila Staša, dok je Veronika – kreator idejnog rješenja, osmislila brand i grafički dizajn. Linija bezglutenskih proizvoda Bakin’mix, dobitnik je nagrade Red Dot Award za dizajn proizvoda, u kategoriji “Communication Design” za visoko kvalitetno rješenje dizajna ambalaže u prehrambenoj industriji. Nagradu dodjeljuje Red Dot GmbH & Co. KG. iz Essena. Dizajn za Bakin’Mix potpisuje dizajnerica Veronika Uravić Čolak iz dizajnerskog studia Reedesign Studio Rijeka.

Veronika_Colak_Uravic-2 Foto: Petar Fabijan

Nagrada Red Dot Award: Brands & Communication Design dodjeljuje se još od 1955. godine te se smatra jednom od najprestižnijih međunarodnih priznanja za dizajn. Visoka kvaliteta dizajna i kreativno ostvarenje na svjetskom nivou ove godine ocjenjivao je žiri od 24 stručnjaka iz područja komunikacijskog dizajna, a Bakin’Mix je nagrađen u konkurenciji od 6.992 rada iz cijelog svijeta.

Simpatična riječka dizajnerica Veronika Uravić Čolak našla je vremena da popričamo o nagradi, projektu, suradnji …

Možete li nam predstaviti svoju suradnicu s kojom ste krenuli u ovaj projekt?

Veronika: To je Staša Brozina, direktorica tvrtke A1 All Natural. Ona je u novinama pročitala o mojoj prvoj Red dot nagradu prije tri godine. U to je vrijeme kretala u razvijanje svog branda i htjela je krenuti u tim putem. Našle smo se i komunikacija je odmah krenula u pravom smjeru. Nije sa svakim jednostavno raditi, a sa njom je krenulo stvarno dobro. U potpunosti mi je poklonila povjerenje i moram joj se zahvaliti na načinu kako smo to odradile.

Veronika_Colak_Uravic-1 Veronika Uravić Čolak i Staša Brozina / foto: Adriana Karuza

O kakvoj se liniji proizvoda radi?

Veronika: To je linija bezglutenskih mješavina za kolače i pekarske proizvode. To je serija od sedam proizvoda a jedan je uvršten na popis lijekova tako da ga se može naći u ljekarnama. Proizvodi su namjenjeni prvenstven oboljelima od celijakije.

Naziv je Bakin’Mix. Otkud ideja?

Veronika: To je kombinacija hrvatskog i engleskog, kombinacija tradicionalne bakine kuhinje i modernih prehrambenih navika.

Veronika_Colak_Uravic-34608 Foto: Petar Fabijan

Dobitnica ste Red Dot nagrade za dizajn proizvoda. Možete li pojasniti o kakvoj je nagradi riječ?

Veronika: To je najveće priznanje kakvo svi mi dizajneri priželjkujemo. Nagrada je utemeljena 1955. godine. Dodjeljuje se u 17 kategorija u 36 različitih “industrija”. Ja sam nagrađena za dizajn ambalaže prehrambenog proizvoda.

Možete li predstaviti svoju tvrtku?

Veronika: Djelujem u Rijeci od 2006. godine, prije toga sam studirala i radila u Zagrebu. Moja tvrka Reedesign djeluje u kulturnim i komercijalnim projektima u Rijeci. Surađujem s muzejima i nakupilo se raznih priznanja iz tih suradnji. Dvadeset godina iskustva dalo je dobre rezultate.

VIDEO

Koliko je trajao proces izgradnje branda Bakin’Mix?

Veronika: Otprilke šest mjeseci trajala je intenzivna suradnja sa Stašom, nutricionistima i ostalim njenim suradnicima.

Ovo je Vaša druga Red Dot nagrada. Čime ste zaslužili prvu?

Veronika: Prvu sam dobila za Super Heraw energetske pločice. To je također internacionalno usmjeren projekt.

Majka ste dvoje male djece. Kako usklađujete posao i obiteljske obaveze?

Veronika: To je zaista zahtjevno, moram priznati. Imaju tri i osam godina. Super su i posebna inspiracija za sve. Otkad su oni tu sve je nekako ljepše i lakše, ali uzimaju svoje. I moraju.

Na čemu trenutno radite?

Veronika: Radim na dva projekta ambalaže, sve je nekako krenulo u tom smjeru, znači isto tako i dva projekta brandinga. Riječ je o prehrambenim proizvodima i liniji kozmetike. To su sve premium proizvodi. Također radim na jednoj slikovnici.

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea