Rjecina-62957

[VIDEO] Karstolog dr. sc. Ivo Lučić: "Danas malo tko misli na Rječinu."

Objavio: Marin Aničić

Dr. sc. Ivo Lučić je karstolog i novinar koji je svoj znanstveni život posvetio proučavanju Dinarskog krša. Sreli smo ga na edukativnom druženju “Rijeka, ja” na lokaciji Vlaštić na Rječini gdje je održao predavanje.

Imali smo čast i sreću razgovarati s gospodinom Lučićem koji nam je ispričao što je to Dinarski krš, kakav je bio odnos čovjeka prema rijeci nekad i kakav je danas, kakve iracionalne strahove nosi stanovništvo koje živi na području Dinarskog krša.

Rječina je dio Dinarskog krša koji se proteže od Udina do Skadarskog jezera zajedno sa Jadranskim otocima uključujući pola Jadranskog podmorja pa sve do sredine Bosne i Hercegovine. Dinarski krš se smatra najvećim krškim područjem u Europi, a ujedno je jedan od najvrijednijih u pogledu biodiverziteta.
U podzemlju Dinarskog krša živi na tisuće podzemnih vrsta koje su još u ledeno doba tražile neki ugodniji okoliš za život te su endemi koji postoje samo ovdje. Zašto je Rječina zanemarena isto kao i cijeli Dinarski krš, bez obzira na svoju vrijednost i značenje, i još mnogo interesantnih stvari vezanih za Rječinu ispričao nam je dr. sc. Ivo Lučić pa pogledajte razgovor u cijelosti.

VIDEO

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea