kastav_koledvari_sasa_matovina_2024__3_

[VIDEO] Kastavski koledvari obahajali Kastavštinu: Muška klapa Kastav nastavlja njegovati stari običaj

Objavio: Marina Pauletić

Običaj je to kojega klapa njeguje već 28 godina.

Kastav – I ove su godine članovi Muške klape Kastav na blagdan Sveta tri kralja održale starinski običaj koledvanja po Kastavštini. Obučeni u Melkiora, Baltazara i Gašpara te uz pratnju ostalih članova čitavog su dana obilazili kuće prijatelje i sugrađana, od Pehlina, preko Kastva pa sve do Bregi.

kastav_koledvari_sasa_matovina_2024__2_

Običaj je to kojega klapa njeguje već 28 godina, a sve je počelo zahvaljujući, danas pokojnom, Milivoju Jelovici koji je klapu savjetovao da ožive običaj koji je prije 1995. godine posljednji puta na Kastavštini održan 1946. godine. Milivojeva kuća jedna je od kuća koje koledvari obilaze i upravo je ondje naš fotoreporter zatekao Tri kralja.

kastav_koledvari_sasa_matovina_2024__4_

Koledvari domaćinima najavljuju svoj dolazak pjesmom „Tri kralja jahahu“, koja je ujedno i kastavska božićna pjesma, a pjeva se u čitavoj Hrvatskoj. U kući domaćini goste počaste hranom i crnim vinom te im daju „dobru ruku“ u obliku novca, a koledvari uzvrate pjesmom-zahvalnicom koju je napisao svećenik Andrija Marot Jurinić u 19. stoljeću, „Slava na nebu se pjeva“.

Kako je izgledalo koledvanje u Kastvu, pogledajte u našem video prilogu.

VIDEO

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea