Ivica_Brusic_Brujo_Volim_grad_koji_tece-24150

[VIDEO] Riječanin s otoka, Ivica Brusić Brujo: Nije bitan font, bitna je poruka - ljubav

Objavio: Nikola Cvjetović

Jedan od najljepših trenutaka mi je bio kada su me zvali iz Autotroleja i rekli da bi voljeli staviti naljepnicu na autobuse, kaže Brujo.

Rijeka - Ivica Brusić Brujo, profesionalni je fotograf s Krka, zaslužan za vizualni identitet naljepnice "Volim grad koji teče" koja krasi gotovo svaki automobil s tablicom koja počinje na RI. Ovo poznato lice grada na Rječini osnivač je i istoimene Facebook grupe, koja broji preko 66.000 članova... I bez da se išta drugo kaže o Brujotu, iz ovog navedenog već se može osjetiti kolika je njegova ljubav prema Rijeci.

Brujo, kako je sve počelo, kako smo došli do najpoznatijeg slogana o našem kraju u svijetu, jednom ovakvom kakav je ispisan, istina drugim fontom, iza tvojih leđa?
- Nije bitan font, bitna je poruka, bitna je ljubav. Kako smo počeli? Došla nam jedna Slovenka. Kaže: Joj Brujo, ja tako volim Rijeku, daj nešto da stavim na auto – nešto kao Forza Fiume, Krepat ma ne molat, tako nešto... Ja kažem: pa imaš i ono "volim grad koji teče". E, može, može, daj mi napravi neku naljepnicu, kaže Slovenka. Ja odgovaram: Nema problema, dođi za pola sata. Izrezao sam u Photoshopu jedan od 20 fontova . Našao taj font koji je odmah legao. Napravio izrez, stavio na auto, stavio na Facebook i tako je sve počelo. Vrlo jednostavno, neplanirano.

Ivica_Brusic_Brujo_Volim_grad_koji_tece-2Deset godina će uskoro biti od osnivanja Facebook grupe, najpopularnije u našem kraju. Facebook grupa se pretvorila u jednu društvenu kroniku, ima širi društveni značaj. Puno ima followera, pratitelja... Kako je biti administrator tako jedne velike zajednice?


- U početku je bilo teško. Htio sam sa svima uspostaviti dobre odnose, s njima pričati, razgovarati, objašnjavati se, ali jednostavno vidiš da s nekima ne možeš. Tada sam shvatio da jednostavno za one koji se ne znaju izražavati prema pravilima grupe, u grupi nije ni mjesto. Danas za takve ide odmah blok, delete. Meni je žao, ali tako mora biti...Imaš li neki najemotivniji, najdraži trenutak, nešto što ti se posebno urezalo za svih ovih godina administriranja Facebook grupe "Volim grad koji teče"?


- Teško je konkretno reći, ali definitivno su to bile pokrenute teme kao zaštita djece, žena, pravda, odnos prema gradu. Bilo je lijepo vidjeti kako su ljudi u velikom broju podržavali takve stavove. Uglavnom, nikad ne možeš "fulat" ako staneš na stranu malih, slabih, potlačenih...


Za promociju grada napravio si najveće čudo u zadnjih desetak godina s obzirom da je slogan apliciran na nizu različitih predmeta, prvenstveno na autima diljem svijeta. Koliko daleko je otputovala ta naljepnica?


- Potvrda koliko je daleko putovala stizale su mi fotografijama iz cijelog svijeta. Baš od svuda - iz Kine, iz Rusije, iz Australije, Dubaija, Amerike, Europe... Izuzetno mi je drago kada to vidim jer tada znam da je ta emocija prenesena. Taj ponos pripadnosti jednom gradu – kad te netko usred Amerike radi naljepnice na autu zaustavi i pita "ti si iz Rijeke?"... Ipak, možda jedan od najljepših trenutaka mi je bio kada su me zvali iz Autotroleja i rekli da bi voljeli staviti naljepnicu na autobuse. Meni je to bilo ono - wowww. Pitali su me što želim, želim li kakvu naknadu za to. Nakon par dana razmišljanja rekao sam da ne želim naknadu već pokaznu kartu za sve linije, iako nisam koristio Autotrolej jer sam već živio na Krku - to mi je bilo fora.


Ivica_Brusic_Brujo_Volim_grad_koji_tece-1

Gradsku vrevu, riječki asfalt zamijenio si pitoresknim Krkom, kako je došlo do te velike promjene u životu?


- Došlo je zbog parkinga. Znači, živio sam na Rujevici. Kad god bi došao kući tražio sam mjesto za parkiranje, posebno navečer. To je bio jedan dobar okidač. Starci su mi se preselili par godina prije na Krk pa su me stalno podsjećali na sve te pogodnosti manjih sredina - parkiraš se, pustiš ključ u auto preko noći, opereš auto ako ti treba, usisaš ga... To je bio glavni razlog, a uz to, u međuvremenu je i sin stasao i trebao je krenuti u školu, a smatrao sam da je Krk puno pitomija sredina. Ja sam prošao svoje odrastanje u Rijeci, bilo je svega, pa sam jednostavno svog sina želio maknuti od toga, a evo imao sam za to i priliku.


Jesi li jedini otočki fotograf?

- Ima ih još, ali mislim da sam jedini sa studijem. Sasvim je dovoljan za tako malu sredinu jedan. Kao mlađi sam se "nudio", reklamirao, danas sam ponekad i sretan kada vikendom ne moram ići snimati pir. No, još uvijek guštam radit svoj posao, volim ono što radim.

VIDEO

NAJNOVIJE

DRUŠTVENE MREŽE

Lanterna © Torpedo.media Izrada internet stranica @ More idea